Socialdemokratiet vil erklære alle uddannelsesparate. Men vurderinger er en hjælp til de unge, mener DF.

København. Uddannelsesparat eller ikke-uddannelsesparat.

Når folkeskoleelever kommer i 8. klasse, placeres de i en af de to kasser, der er med til at afgøre, om de kan starte på en ungdomsuddannelse eller ej.

Og den vurdering er sund for de unge, mener Dansk Folkepartis folkeskoleordfører, Alex Ahrendtsen.

- Det er vigtigt at stille krav til alle mennesker. Det er den bedste måde, du kan vise respekt på, siger han.

I en artikel på dr.dk foreslår Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at erklære alle elever uddannelsesparate.

Det handler bare om hjælpe dem på vej mod en bestemt form for uddannelse, fortæller hun.

Udmeldingen kommer knap en uge før, at regeringens ekspertudvalg kommer med anbefalinger til at få elever ind på ungdomsuddannelserne.

Hensigten med forslaget er at få flere børn og unge i gang med en ungdomsuddannelse. I dag bliver omkring 30 procent af eleverne i 8. klasse erklæret ikke-uddannelsesparate.

Men hos Dansk Folkeparti ser man ikke vurderingerne som et stempel, fortæller Alex Ahrendtsen. Han betragter dem som en hjælp til elever og forældre.

- Det virker, som om man er slået ind på hippievejen hos Socialdemokratiet. Det er vigtigt at vide, om eleverne er parate til uddannelse eller ej. Det er ikke et stempel.

- Vi får ikke flere igennem ved at sænke barren. Vi risikerer, at der er flere, der falder fra. De møder et nederlag, fordi de kommer på en ungdomsuddannelse, hvor de ikke er klar til at være, siger ordføreren.

Ifølge Socialdemokratiet er der dog intet ved forslaget, som sænker barren for ungdomsuddannelserne. I stedet skal unge, der ellers ville være blevet erklæret ikke-uddannelsesparate, henvises til eksempelvis 10. klasse. Det sikre, at de unge kommer videre og ikke falder fra.

Hos DF ser man gerne, at indføres en praktisk parathedsvurdering, som skal gavne mange af de elever, der har ikke-boglige færdigheder.

- Hvis de får at vide, at de har nogle praktiske færdigheder, kunne det få flere igennem, lyder det fra Alex Ahrendtsen.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har tidligere lagt op til, at praktiske og håndværksmæssige evner fremover skal indgå i parathedsvurderingen.

Socialdemokratiets udmelding bakkes op af De Radikale, der ser det som afgørende, at skole- og studievejledning ikke bliver ramt af besparelser.

- Det er godt, at Socialdemokraterne nu vil ændre den ordning, der er i dag, siger børne- og undervisningsordfører Lotte Rod (R) i en skriftlig kommentar.

- Når vi til foråret skal til forhandlinger om uddannelsesparatheden, vil jeg sørge for, at det er på dagsordenen.

/ritzau/