»Jeg synes, det er rystende.«

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen er fuldstændig klar i mælet, da BT får fat i ham til en kommentar om rimeligheden i, at den lille by Rødbyhavn med 1.000 indbyggere i øjeblikket huser 700 asylansøgere. Et tal som Udlændingestyrelsen har bekræftet overfor DR.

»Hvis man i lokalområdet synes det er for meget og overvældende, har jeg stor forståelse for det. For det er et meget højt antal asylansøgere i en så lille by,« siger Martin Henriksen.

Han frygter, at de danske værdier kommer under pres, når et lille lokalsamfund som Rødbyhavn får et så stort rykind af asylansøgere.

»Det betyder ganske enkelt, at Rødbyhavn bliver mindre dansk. Det skal forstås på den måde, at andre sprog og kulturer gradvist bliver mere og mere dominerende i gadebilledet. Det betyder, at flere og flere danskere føler sig fremmede i deres eget lokalområde og land. Og det er en sørgelig udvikling,« siger Martin Henriksen.

Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S) mener også, at 700 asylansøgere i den lille by ved porten til Femern Bælt er for mange.

»Det er for stort et tal. Vi er en landdistriktskommune og vil gerne hjælpe til med at løse den opgave, Danmark er stillet over for med at skulle modtage asylansøgerne, men 700 i Rødbyhavn er for mange,« siger Holger Schou Rasmussen.

Derfor er han i disse dage ved at få lavet et forståelsespapir med Udlændingestyrelsen, hvor Lolland Kommune forpligter sig til at modtage maksimalt 1.000 asylansøgere, som skal fordeles på fire-fem steder rundt om i kommunen - og ikke som nu koncentreres i Rødbyhavn.

Men det mener Martin Henriksen og Dansk Folkeparti slet ikke er nok.

»Hvis det skal blive bedre i lokalsamfundene, som Rødbyhavn i dette tilfælde, så skal vi begrænse tilstrømningen. Derfor arbejder vi på at få strammet yderligere op på asylpolitikken, så vi netop kan undgå situationer som denne,« siger han.

Dansk Folkeparti mener at alle asylansøgere - uanset om deres sag er under behandling eller om de har fået opholdstilladelse - skal bo på statsligt drevede centre, indtil de kan sendes hjem igen eller sendes til andre lande. Men det er ikke et forslag, der er flertal for på Chrisitansborg.