Kommunerne er pressede som følge af flygtningestrømmen, og derfor må staten tage hånd om situationen, lyder det fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, der enigt peger på flygtningelandsbyer som den bedste løsning.

Hvis man skal sikre en ordentlig hverdag i landets kommuner, er den bedste løsning, at flygtninge bliver indlogeret i såkaldte flygtningelandsbyer.

Det understreger Mette Frederiksen (S) i forbindelse med tirsdagens forhandlinger om stramninger på udlændinge- og asylområdet.

»Vi skal yde beskyttelse over for flygtninge, men vi skal samtidig sikre, at den helt almindelige hverdag i landets kommuner kan fungere ordentligt. Derfor er vores forslag, at der laves flygtningelandsbyer,« siger Mette Frederiksen.

Hun understreger, at kvaliteten skal være i orden, og at det er en af de ting, partiet endnu diskuterer med regeringen. På spørgmsålet om, hvorvidt de omstridte teltlejre i Thy er en god måde at huse flygtninge på, svarer partiformanden, at det er regeringen, der har truffet beslutningen, og derfor må tage ansvaret for den. Hun erkender dog, at telte ikke er den mest optimale løsning.

»Regeringen har truffet en administrativ beslutning om at opføre teltlejre, og derfor må regeringen tage ansvar for den måde, man indkvarterer flygtninge på. Jeg synes, det skal være sådan, at man selvfølgelig bruger alle de indkvarteringsmuligheder, vi har, før man tager telte i brug,« siger Mette Frederiksen.

Dansk Folkeparti bakker Socialdemokraterne op om, at forslaget for flygtningelandsbyer skal gennemføres. Der er behov for, at staten klart signalerer over for de mange pressede kommuner, at den nu tager over i forhold til at huse de mange flygtninge, siger gruppeformand Peter Skaarup (DF).

Samtidig vil en flygtningelandsby sende et vigtigt signal til omverden om, at Danmark ikke er en fri bane til at få del i velfærdsydelser og gode boligforhold. Landsbyerne kan derimod netop være en indikator for, at der er tale om en midlertidig situation, lyder argumentet fra Skaarup.

»Det skal være et sted, hvor man opholder sig som asylansøger i Danmark i en vis periode, så man også der kan sende et signal om, at det er en midlertidig situation. Det kunne meget fint være en containerlandsby, hvor man selvfølgelig har tag over hovedet, men vi kan ikke tilbyde de forholdsvis gode forhold, vi har ude i kommunerne, hvor man desperat forsøger at finde boliger til de pågældende.«

Hvorvidt flygtninge skal have lov til at være en del af det omkringliggende samfund er de to partier dog ikke enige om, men Skaarup understreger, at det handler om at finde et kompromis.