Dansk Folkeparti støtter Enhedslistens krav om, at Folketingets dokumenter skal foreligge på dansk. I dag findes nogle af teksterne kun på engelsk.

Dansk Folkeparti er fuldstændig på linje med Enhedslisten, der kræver danske dokumenter i Folketinget.

Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl (Ø), vil fremsætte et beslutningsforslag, der skal pålægge ministrene at sikre, at væsentlige dokumenter, der ligger til grund for lovforslag eller beslutningsforslag i Folketinget, oversættes fra eksempelvis engelsk til dansk.

Sådan et forslag stemmer Dansk Folkeparti ja til, siger udenrigsordfører Søren Espersen (DF).

»Det vil vi støtte. Christian Juhl og alle andre har selvfølgelig al mulig ret til, at alle dokumenter i et dansk parlament skal foreligge på dansk. Det kan lade sig gøre i Europa-Parlamentet, så må man sørenspilleme også kunne gøre det i Danmark,« siger Søren Espersen.

I tilfælde af hastesager, hvor man ikke kan nå at oversætte, skal det være muligt at få hjælp til at tygge sig gennem den engelske tekst, mener DF-politikeren.

»Hvis det er noget, der haster helt vildt, så bør Udenrigsministeriet invitere politikerne over til en briefing om, hvad dokumentet indeholder«.

Christian Juhl peger på beslutningen om at sende danske F-16-fly til Irak som et aktuelt eksempel.

»Det er ingen let sag at sætte sig ind i komplicerede folkeretslige spørgsmål på engelsk. Det vanskeliggør folketingsarbejdet,« siger han med henvisning til to resolutioner fra FNs Sikkerhedsråd, der begge omhandler konflikten i Irak, som Folketingets medlemmer skulle læse og forstå.

Selv om SF langt hen ad vejen er enig i Christian Juhls betragtninger, så støtter partiet ikke beslutningsforslaget.

»Jeg er enig i den intention, der hedder, at der skal ikke være et folketingsmedlem, som skal være med til at træffe en beslutning, uden at vedkommende får muligheden for 100 procent at vide, hvad der står i papirene,« siger Steen Gade (SF), der er medlem af Folketingets Præsidium.

Han mener, at folketingsmedlemmer skal have hjælp til at læse og forstå de engelske dokumenter, men kravet om, at alt skal oversættes til dansk, støtter SF ikke.