LAs bastante topskattekrav, senest i striden om Pia Kjærsgaards kandidatur til at blive folketingsformand, rokker ifølge DF-ledelsen ved sammenholdet i blå blok. Også V undrer sig.

Liberal Alliance har i den seneste uge optrådt »politisk umodent og uskønt«.

Sådan lyder det nu fra Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup (DF), i et direkte angreb på hans allierede i Danmarks nye borgerlige flertal, skriver Berlingske.

Først krævede LA, at V-formand Lars Løkke Rasmussen (V) skrev ind i regeringsgrundlaget, at topskatten skulle sænkes, hvis det liberale parti skulle stemme for flere af Venstres mærkesager. Og nu, hvor topskattelettelserne er skrevet ind i regeringsgrundlaget, betinger LA sig så, at DF tilslutter sig skattelettelserne, hvis Pia Kjærsgaard – DFs stifter, tidligere formand og nuværende værdiordfører – skal blive Folketingets næste formand.

»Jeg kan ikke se, at de to ting hænger sammen. Liberal Alliance har fået kravet igennem over for Venstre. Nu forsøger de at få os med på at sænke eller afskaffe topskatten. Og det handler vi altså ikke med,« siger Peter Skaarup og tilføjer:

»Det er politisk umodent og uskønt.«

Samtidig advarer DFs gruppeformand om, at Liberal Alliances stejle holdning destabiliserer blå blok.

»Der må være en fælles, ikke-socialistisk interesse i, at man giver regeringen en chance – den skal ikke hele tiden mødes med ultimative krav og benspænd,« siger Skaarup og afviser, at man kan true DF til noget:

»I det normale politiske arbejde i Danmark stiller man heller ikke ultimative krav. Det har gjort, at vi har haft en forholdsvis stabil politisk situation siden Anker Jørgensen-tiden, hvor man havde hyppige valg og havde svært ved at lave forandringer i samfundet.«

Også i Venstre undrer man sig over Liberal Alliances optræden og sammenblanding af politik og poster i Folketinget.

»Det var ikke den måde, jeg ville agere på. Lad mig sige det sådan,« konstaterer politisk ordfører Jakob Ellemann Jensen (V) og fortsætter: »Det, der bør tælle, er tilliden til formanden, og når man beslutter det, skal man ikke lade alle mulige andre hensyn spille ind. Det er det alt for vigtigt til.«

Venstres gruppeformand, Søren Gade (V), har undersøgt sagen og ikke fundet noget fortilfælde på, at man på samme måde har kædet poster og politik sammen. Adspurgt om, hvad det betyder for det interne samarbejde i blå blok, hvis Pia Kjærsgaard (DF) ikke blive folketingsformand, svarer Søren Gade:

»Jeg vil vende det om: Der er ingen tvivl om, at hvis – eller når <saxo:ch value="226 128 147"/> vi bliver enige, vil vi få et bedre samarbejdsklima, end hvis det modsatte sker.«

Folketingets formand er en administrativ post og frem for alt en ærespost. Den er ledig, fordi Mogens Lykketoft (S) det næste år skal være formand for FNs generalforsamling. Fra rød blok støtter SF og Alternativet, at Helle Thorning-Schmidt (S) bliver formand for Folketinget. Den netop afgåede statsminister har dog hverken meldt sig som officiel kandidat eller afvist, at hun kandiderer.

Hvis Pia Kjærsgaard efter fredagens afstemning i Folketinget er formand, vil det være en enorm symbolsk sejr for Dansk Folkeparti.

»Pia Kjærsgaard har været en meget omdiskuteret person igennem den nyere danmarkshistorie. Og det vil betyde, at man anerkender hendes person som én, der godt kan dele sol og vind lige, hvis hun sidder og skal styre debatterne i folketingssalen,« siger Peter Skaarup.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Liberal Alliances gruppeformand, Simon Emil Ammitzbøll.