Det danske flag skal fremgå af vores nummerplader, mener Dansk Folkeparti. Men forslaget får en kold skulder i Folketingssalen.

Nummerplader på danske biler skal »være født« med Dannebrog som nationalitetsmærke, mener Dansk Folkeparti, der har fremsat idéen som beslutningsforslag i Folketinget.

Dannebrog skal på den måde sidestilles med EU-flaget, som bilejere i dag frit kan vælge at have på sine nummerplader.

- Allerede i 2006 blev EU-nummerpladerne med EU-flag lusket ind af bagdøren og sidestillet med de danske nummerplader – kun med bogstaver og tal. Nu er det på tide, at Dannebrog sidestilles med EU-mærket, siger klima- og energiordfører Mikkel Dencker (DF), der har været med til at stille forslaget.

Han kalder det »urimeligt, at man vil have danskerne til at køre rundt og gøre reklame for et politisk projekt, som et flertal af befolkningen ikke fuldt ud tilslutter sig«.

I Folketingssalen møder Dansk Folkeparti dog ikke meget støtte til forslaget.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) peger på, at omkring 85 procent af alle danske bilejere selv vælger at have EU-flaget på deres nummerplader, og set i det lys er der ingen grund til at forsøge at få EU til at anerkende Dannebrog-nummerplader på linje med EU-nummerplader.

- I betragtning af, hvad der ellers bruges af ressourcer i EU, så har vi ikke tænkt os det, siger Holger K. Nielsen og fastslår, at regeringen ikke kan støtte forslaget.

Det kan Venstre heller ikke, og her peger man på, at ingen tvinges til at sætte et EU-flag på deres nummerplade.

- I Venstre er vi glade for at, Danmark har været med i EU i over 40 år, og det synes vi ikke, vi skal lægge skjul på. Derfor er det helt naturligt, at man som dansker kan vælge EU-flag på nummerpladerne. Vi kan ikke stemme for det i Venstre, siger Gitte Lillelund Bech (V), der er formand for Skatteudvalget.

Hos de Radikale kan man heller ikke se, at der skulle være et problem med EU-flag på nummerplader. Man kan jo bare male sin bil i rød-hvide farver, hvis man gerne vil vise, at man er dansker, når man kører rundt i andre lande, lyder det.

- Hvis man har et problem med at have et EU-flag på sin nummerplade, så kan man lade være med det, og hvis man vil tilkendegive, at man kommer fra Danmark, så kan man også gøre det. Så jeg har svært ved at se, at der er et problem, siger Pernille Boye Koch (R), der i øjeblikket er stedfortræder i Folketinget for tidligere kulturminister Uffe Elbæk (R), som tog orlov, efter at han gik af som minister.