Når DF har tabt hver fjerde vælger siden valget, skyldes det ikke kun sagen om Morten Messerschmidt, mener journalist og forfatter Erik Meier Carlsen - det skyldes i højere grad deres nye position i dansk politik.

Han forudså DFs succes, og nu spår han nærmest det modsatte.

Med bogen »De overflødiges oprør« beskrev journalist og forfatter Erik Meier Carlsen i år 2000, hvordan millioner af europæere frygtede for at blive overflødiggjort i globaliseringens nye samfundsorden - grundlaget for Dansk Folkepartis opblomstring.

Men når han i dag hører, at DF ser ud til at have tabt hver fjerde vælger siden valget, så er han ikke i tvivl om, at partiet nu går en svær tid i møde.

»Dansk Folkeparti befinder sig faktisk i en dyb krise,« siger Erik Meier Carlsen, som på ingen måde køber forklaringen om, at det er sagen om Morten Messerschmidts brug af EU-midler, der spiller den største rolle i tilbagegangen.



Det er ellers Messerschmidt-sagen, som også DF selv tilskriver vælgerflugten. Gruppeformand Peter Skaarup fastslår i dagens Berlingske, at »det er meget tydeligt for os, at det er på grund af den sag.«


Men set med Erik Meier Carlsens øjne er der basis for, at DFs yderst EU-kritiske vælgerbase godt kan tilgive Messerschmidt. I stedet ser han den hjemlige politiske situation som årsagen til vælgerflugten.

»Krisen bygger på DFs store valgsejr i 2015. Den stabile alliance, der har været gældende under hele DFs succesrige periode, har været, at de stjal stemmer fra andre partier end Venstre - først de Konservative og siden Socialdemokratiet. Men op til sidste valg stjal de dem så pludselig fra Venstre,« siger Erik Meier Carlsen.

Vælgerfangsten hos Venstre har simpelthen destabiliseret DFs fremgangsmetode, lyder det.

»Niels Helveg Petersen har lært mig en god grundregel, der siger, at man ikke kan lave stabile alliancer mellem partier, der kæmper om de samme vælgere. Og Lars Løkke har helt tydeligt ændret Venstres indstilling til DF siden valget i 2015,« forklarer Erik Meier Carlsen.

DF-S-alliance kun fordel for S

Mens Anders Fogh Rasmussen hvert år gav Dansk Folkeparti symbolske sejre i finanslovsforhandlingerne, så har denne valgperiode været mere kendetegnet ved, at Liberal Alliance og de Konservative kunne drikke champagne efter finanslovene, lyder det.

»DF har ikke haft mange store sejre siden valget. Ved den første finanslov dummede de sig med boligstøtten til pensionister. Ved den seneste finanslov lykkedes det Socialdemokratiet fuldstændig at omklamre dem på udlændingepolitikken,« siger Erik Meier Carlsen.

Og netop i Socialdemokratiets omklamring på udlændingepolitikken ligger den anden årsag til Dansk Folkepartis krise, mener han.

»Den alliance, vi øjeblikket ser mellem S og DF, er fuldstændig entydigt til fordel for Socialdemokratiet. Det kan vi også se på målingerne - det er jo især Socialdemokratiet, DFs vælgere er vandret til,« siger Erik Meier Carlsen og peger på, at DF mister sin politiske berettigelse ved at knytte tætte bånd til S-formand Mette Frederiksen.



»DF kan godt nok blokere for den nuværende regerings reformpolitik. Men hvis de først vil til selv at føre en politik med et andet flertal, så bliver det jo Socialdemokratiets politik. Det betyder, at DF mister identitet - de mister kant i forhold til deres vælgere,« uddyber han.

Liberal Alliance har siden mandagens dobbeltinterview med Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl gjort en dyd ud af at sætte spot på den interne splittelse i DF.

»Der er mange af DFs vælgere, som betragter sig selv som borgerlige vælgere. Jeg tror, at mange af dem ville smutte, hvis DF gik i regering med Socialdemokratiet,« sagde finansordfører Joachim B. Olsen tirsdag til TV 2.



Den analyse køber Erik Meier Carlsen ind på.

DFs vælgere har gennem 15 år vænnet sig til at bakke op om borgerlige regeringer. Sås der tvivl om den position, kan partiet for alvor komme på katastrofekurs, spår han.

»Det er en fantastisk risikabel sejlads, DF er ude på nu, og for mig tyder målingerne på, at de er ved at tabe vælgere på to fronter - både til Socialdemokratiet og de borgerlige partier,« siger Erik Meier Carlsen.