KLUMME

Brexit er parkeret, indtil briterne får ny premierminister. I Danmark spekuleres der i, hvad det hele betyder for os

Dansk Folkeparti har både magt og agt til at smide en bombe i den danske EU-politik. Foreløbig afventer de en britisk løsning. Men selv om EU-systemet gerne ser en hurtig britisk exit, kommer det i realiteten til at trække ud. Først skal der findes en ny britisk premierminister. Bagefter skal man filtre systemer ud, som er så sammenfiltrede som tyggegummi i en fireårig piges hår. Dermed ramler det lige ned midt i en dansk folketingsvalgkamp – eller optakten til én.

I mellemtiden kan EU-spørgsmålet næppe puttes ret langt væk ret hurtigt. Danmark mangler stadig en løsning oven på folkeafstemningen 3. december. Og her støder Danmark måske ind i et venligt stemt EU, måske et bistert stemt EU. Uanset hvad, har Løkke samme udfordring som en kommende britisk premierminister: Skeptikerne har sendt mange, meget forskellige signaler. Hvordan skal man samle og omsætte dem? Det er svært at levere en succes, når der er uenighed om, hvordan en sejr ser ud.

Groft sagt kan man tegne fem scenarier for, hvordan statsministeren kan gribe opgaven an:

Løkke – som jo ikke vil være statsminister for enhver pris – kan sætte foden ned over for DF og forsvare tilhørsforholdet til EU. Det vil sikre hans eftermæle i det borgerligt liberale Danmark, men han risikerer at tabe regeringsmagten. Altså en slags politisk martyrdød.

Andet scenarie er, at DF får EU-politikken som en politisk indrømmelse for til gengæld at acceptere skattelettelser i efteråret. Eller DF kan træde ind i regeringen og definere politikken ’ligeværdigt’. Det var jo ét af Thulesen Dahls to krav for at gå i regering, som han præsenterede på folkemødet i år. Det vil sikre Løkke magten, være en imødekommelse af skeptikerne, men også et – i nogles øjne utilgiveligt – udsalg af arvesølvet.

Tredje scenarie er på den internationale bane, hvor Løkke kan forsøge at blive en drivkraft for en reformproces i EU. Det er næppe sandsynligt, at de oprindelige kul- og stålunionslande vil tillade det, men han kommer trods alt fra det land, der er den potentielt næste dominobrik, som kan falde – i hvert fald ifølge Ukip-lederen Nigel Farage.

Fjerde scenarie er, at Løkke kan vælge at sætte sig i spidsen for at undersøge mulighederne for et nyt nordisk indre marked, som samtidig kunne blive en exit-strategi for ham selv.

Femte scenarie er, at Løkke balancerer alle hensyn og klarer sig igennem så godt som muligt. Hændervridende i EU over, at han bliver ved med at være besværlig og hændervridende i Danmark over, at han ikke vil være i stand til at levere markante forandringer i Danmarks forhold til EU.

Samtidig har DF igen fået lagt luft til S og V i udlændingepolitikken via EU-politikken. Og det tvinger både Løkke og Mette Frederiksen ud på en politisk linedans, som næsten kun kan trække dem i en mere EU-skeptisk retning. DF vinder uanset hvad.