Det højrepopulistiske parti Sverigedemokraterna har fået et kanonvalg og står til at blive tredjestørste parti i Riksdagen. »Grotesk« at de øvrige partier ikke vil samarbejde, mener Dansk Folkeparti.

Sverigedemokraterna kan for alvor fejre valget søndag. Det udskældte parti står nemlig til at fordoble sine mandater i Riksdagen, og partiets leder Jimmie Åkesson, der senest har været i vælten for at bruge en halv million kroner på netspil, står til at blive valget helt store vinder.

I den seneste prognose fra Sverige TV får Sverigedemokraterna (SD) 13,0 procent af stemmerne mod 5,7 procent ved valget i 2010. Det vil sige, at overhver tiende svensker har stemt på partiet.

Men det kommer ikke til at afspejle sig i Riksdagen, da både den rød-grønne opposition og den borgerlige alliance blankt har afvist at samarbejde med partiet, der i løbet af de seneste to uger har været ramt af en række skandaler, hvor en stribe af partiets kandidater er blevet smidt ud på grund af racistiske udtalelser.

At partierne ikke vil samarbejde med Sverigedemokraterna er helt »grotesk«, mener Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF).

Han kalder det »flot«, at SD står til så markant en fremgang, men undrer sig over, at »demokratiet ikke bliver respekteret«.

»Det er meget uforståeligt, at de øvrige partier kan holde Sverigedemokraterna uden for enhver form for indflydelse. Jeg synes, at demokratiet handler om at respektere vælgerne, og de svenske vælgere har øjensynlig valgt at sige, at Sverigedemokraterna skal have et styrket mandat i den nye valgperiode, og der synes jeg, det virker udemokratisk, at de øvrige partier så vælger at se bort fra vælgernes tale,« siger Dansk Folkepartis formand.

Han peger på, at opgørelser har vist, at Sverigedemokraterna har stemt sammen med Reinfeldts regering i langt de fleste tilfælde. Og dermed har partiet vist, at det ønsker at samarbejde, påpeger Thulesen Dahl, der kalder det en »mystisk form for demokratiopfattelse«, når man udelukker en stor del af svenskerne »fra at få deres stemme hørt«.

»Og det gør man jo øjensynligt ikke. Man siger derimod, at ti procent af de svenske vælgere ikke har noget at skulle have sagt i den næste valgperiode.«

Selv om især værdipolitikken forener Dansk Folkeparti med Sverigedemokraterna, er der ikke tale om søsterpartier, og ifølge Kristian Thulesen Dahl adskiller partierne sig da også på den økonomiske politik, hvor det svenske parti er langt mere liberalistiske.

En stor del af Sverigedemokraternas stemmer er kommet fra statsminister Fredrik Reinfeldts parti, Moderaterna, der lider et stort valgnederlag. Ikke færre end tre ud af ti SD-vælgere kommer fra Moderaterna, viser en prognose fra Sverige TV.