Blå blok tager mandag reelt hul på 2025-forhandlingerne med fokus på flere udlændingestramninger.

København. Mandag eftermiddag mødes de fire blå partier til de første reelle 2025-forhandlinger efter en lang række informationsmøder.

Men slagsmålet om topskattelettelser er udskudt. Partierne skal i første omgang kun diskutere den del, der handler om udlændinge.

Regeringen har flere stramninger i ærmet: Blandt andet en nødbremse, så Danmark kan afvise asylansøgere på grænsen og flere hjemsendelser.

Det er sød musik for Dansk Folkeparti, men blå bloks største parti har helt som forventet en lang række krav om yderligere stramninger med til bordet.

Udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) opremser et udpluk:

- Vi vil have permanent grænsekontrol, mulighed for at afvise asylansøgere ved grænsen, sende afviste asylansøgere hjem, og så skal det være vanskeligere for udlændinge at få adgang til danske velfærdsydelser.

Martin Henriksen frygter dog, at udlændingedelen af 2025-forhandlingerne kan blive et stridspunkt på linje med skattedelen.

- Det er muligt, jeg tager fejl, men jeg fornemmer en mæthed hos de andre partier i forhold til at stramme yderligere. Og det gør selvfølgelig opgaven mere vanskelig for os i Dansk Folkeparti, siger han.

Liberal Alliances udlændingeordfører, Christina Egelund, mener ikke, at man skal slukke håbet på forhånd:

- Jeg synes ikke, det er udtryk for strammer-mæthed, at vi vil stoppe for spontan asylansøgning i Danmark. Men det er klart, at der så følger nogle andre krav med: At vi skal tage nogle flere FN-kvoteflygtninge.

LA mener, at Danmark i stedet for at tage imod asylansøgere på grænsen skal håndplukke op mod 4000 folk i nærområderne.

De Konservative ønsker at lave samme manøvre og hæve antallet af kvoteflygtninge fra de nuværende 500 om året til 2000 til 4000.

Derudover har partiet to ønsker om stramninger med til forhandlingerne:

- Samtaler om statsborgerskab, så vi undgår at give statsborgerskab til antidemokrater, siger udlændingeordfører Naser Khader.

- Og så vil vi udpege en person i Udenrigsministeriet, der skal undersøge muligheden for at lave diplomatiske garantier med andre lande, så vi kan komme af med folk på tålt ophold.

/ritzau/