Kristian Thulesen-Dahl kan ikke tage det »særligt alvorligt«, når Venstres formand vil sætte sin statsministerpost på spil, hvis han ikke kan få lov til at genindføre bolig-job-ordningen.

Der blev løftet en del øjenbryn på Christiansborg, da Venstres formand i sidste uge pludselig gjorde den såkaldte bolig-job-ordning - som håndværkerfradraget formelt kaldes - til et kardinalpunkt i sin kommende valgkamp.

Vinder Venstre næste valg, skal den populære skatterabet videreføres med tilbagevirkende kraft, lød det fra V-formand Lars Løkke Rasmussen (V), der samtidig satte sin statsministerpost på spil i kampen for ordningen.

»Jeg bliver ikke statsminister, med mindre vi genindfører boligjobordningen,« slog Venstres formand skråsikkert fast i et interview med DR. Men den trussel er mere hul end reel, lyder vurderingen i dag fra Løkkes formandskollega i Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl (DF):

»Jeg må være ærlig og sige, at jeg ikke kan tage det særligt alvorligt. Som jeg kender Lars Løkke, så vil han meget gerne have de der nøgler tilbage til Statsministeriet, som, han jo selv understregede, kun var til låns.«

Spørgsmål: Lars Løkke virker ellers meget bestemt i sin sag?

»Ja, men jeg konstaterer bare, at hvis der er et flertal, som er parat til at sørge for, at han kan blive statsminister, så er jeg overbevist om, at Lars Løkke gerne vil påtage sig den rolle,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Håndværkerfradraget udløb med udgangen af 2014, da regeringen har afvist at forlænge ordningen. Spørger man Venstres formand til sine betingelser for at sætte sig for bordenden i Statsministeriet, står han fast i sin sag:

»Tager man det som tom snak, at politikere siger, at de ikke vil stå i spidsen for et projekt, der ikke går den vej, man tror på, så har man jo reduceret politik til ren karriere,« svarer Lars Løkke Rasmussen til Berlingske.

Spørgsmål: Kan vi forvente flere forslag fra Venstre, hvor du sætter statsministerposten på spil?

»Grundlæggende har jeg sagt, at jeg ikke ønsker at være statsminister for en regering, der ikke fører en politik, der fremmer det, jeg selv tror på. Det er jo helt vanvittigt at sige det modsatte,« siger Lars Løkke Rasmussen.

I et brev til omkring 5.000 håndværksmestre åbner Lars Løkke Rasmussen for at udvide håndværkerfradraget.

Her gør han det blandt andet klart, at Venstre vil lytte til råd og ønsker om at justere det omstridte skattefradrag.

»Skal den udvides, så den omfatter flere ydelser? Skal beløbsgrænserne justeres? I Venstre lytter vi til alle gode råd, og de vil indgå i vores overvejelser om, hvordan den fremtidige ordning skal se ud. Det drøfter og forhandler vi gerne efter valget,« lyder det i brevet, der bærer Løkkes signatur forneden.

Over for Berlingske uddyber Lars Løkke Rasmussen sit brev med, at flere partier har givet udtryk for, at ordningen bør ændres:

»Nogen synes, man skal dreje det grønt, de Konservative synes, det skal være større. Der florerer også forskellige tanker i vores eget bagland. Altså, kunne man for eksempel bruge fradraget til at understøtte digitalisering: Man kan godt få tilskud til havearbejde, men får du gravet bredbånd ind, kunne det så være dækket? Der kan være masser af ideer,« siger Lars Løkke Rasmussen.

De Konservatives partileder, Søren Pape Poulsen (K), erklærede sig i sidste uge parat til at fordoble fradraget. Partiets erhvervsordfører, Brian Mikkelsen (K), kalder det for »realistisk«, at man kan finde en løsning med Venstre om et udvidet håndværkerfradrag.

»Skal man have konservative stemmer med, så bliver det ikke den skrabede model. Så bliver det en mere ambitiøs model, og det kommer også til at finde sted. Det bliver ikke bare sådan lige serveret på et sølvfad,« siger Brian Mikkelsen, der bakker muligheden for at udvide ordningen til at gælde eksempelvis etableringen af bedre netforbindelse i yderområderne op.

Tilbage på Kristian Thulesen Dahls kontor understreger DF-formanden, at partiet er parat til at viderføre den nuværende ordning, men en udvidelse vil afhænge af en reel forhandling:

»Vi har kun sagt, at vi går ind for den nuværende ordning. Er der andre partier, der ønsker, at den skal se anderledes ud, så kan de jo foreligge det for os. Derefter tager vi stilling til, hvad vi vil lægge stemmer til,« siger Kristian Thulesen-Dahl.