Forældre bør som minimum kunne få kosten uden beregning, når de er indlagt sammen med deres syge børn, mener Dansk Folkeparti.

Forældrene er en del af behandlingen, når de er indlagt sammen med deres syge børn. Derfor er det helt forkert, at forældrene på mange sygehuse skal betale for mad og overnatning.

Det mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF), efter oversigter ifølge Berlingske viser, at en række danske sygehuse opkræver mellem 90 og 200 kroner i døgnet for forplejning til medindlagte forældre. Flere steder skal den ene forælder også betale flere hundrede kroner for overnatning.

»Det er under al kritik, at forældre i et velfærdssamfund bliver opkrævet betaling, når de er medindlagt sammen med deres børn. Det er netop forældrenes tilstedeværelse, som gør, at børnene kan føle sig trygge og være bedre i stand til at tage imod behandlingen og derved også hurtigere kan udskrives igen,« siger Liselott Blixt.

Som minimum bør én forælder altid kunne få kosten uden beregning, mener hun.

»Vi betaler en høj skat for at have et sundhedsvæsen, der fungerer. Det her er altså noget, vi skal have råd til, når et sygt barn bliver indlagt,« siger hun.

Socialdemokraternes gruppeformand i Region Hovedstaden, Leila Lindén (S), mener i princippet, at det vil være rimeligt at afskaffe forældrebetalingen, men til Berlingske siger hun, at der også er nogle økonomiske realiteter, som må spille ind.

»Det ville klart være en god idé, hvis forældre kan få mad sammen med deres børn, når de er indlagt. Men der skal jo også være penge til det. Vi sparer og sparer, og vi vil nok hellere finde penge i forhold til betaling for mad og andre ting frem for at skære ned på selve behandlingen og plejen,« siger hun.

Leila Lindén er ifølge avisen indstillet på, at forældre med børn, som er indlagt i kort tid, fortsat selv skal betale for deres mad, men at man eventuelt kan se på at fjerne eller reducere betalingen for forældre med langtidsindlagte børn.