Når handels- og udviklingsminister Mogens Jensen vil give mere i ulandsbistand, end FN anbefaler, prioriterer han fremmede mennesker frem for sine egne, lyder kritikken fra Dansk Folkeparti.

Man skal først og fremmest sørge for sine egne. Sådan lyder budskabet fra Dansk Folkeparti, der mener, at Danmark giver for meget i ulandsbistand.

Regeringen og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) vil ifølge Berlingske fastholde de 0,83 procent af BNP, som Danmark allerede nu sender af sted, når der skal forhandles finanslov. Men det er alt for meget, lyder det fra DF.

»Socialdemokraterne har valgt at prioritere fremmede mennesker frem for danskere, som er ældre, og som er svagelige, og et hospitalsvæsen, der er i problemer,« siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen (DF).

FN anbefaler, at de rige lande giver 0,7 procent af BNP i udviklingsbistand. Det er kun meget få lande, der overholder den anbefaling, og der er ingen grund til, at Danmark giver mere, end FN beder om, siger Søren Espersen.

»Jeg har svært ved at forstå, hvorfor Mogens Jensen synes, at tallet 0,83 skulle være særligt smukt, og 0,7 skulle være særligt ondt. Så ville Mogens Jensen jo være dobbelt så god, hvis han gav 1,6. Eller er han måske særligt ond, fordi han så kun giver 0,83,« siger Søren Espersen.

Søren Espersen mener, at Danmark i forvejen gør en fortrinlig indsats med hensyn til udviklingsbistanden, og at det skal vi selvfølgelig blive ved med. Men der er ingen grund til at gøre 0,83 procent til et særligt helligt tal.

»Vi har en kage her i Danmark, som vi skal dele mellem Danmarks ældre, forsvaret, sundhedsvæsnet, socialvæsnet, ulandsbistand og andre ting. Hvor man lægger snittet er en politisk vurdering, og der er ikke noget med, at nogen er mere gode eller onde end andre i det her,« siger han.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen skriver i en kronik i Berlingske onsdag, at vi i stedet for at skære på udviklingsbistanden skal øge og koncentrere indsatsen. Og ikke skære i støtten sådan som blandt andet Dansk Folkeparti vil. Reduceres udviklingsbistanden til 0,7 procent, vil det betyde 2,5 milliarder mindre at sende ud i verden, siger han.

»Det er at gå reaktionære kræfters ærinde. Og det er trist for det stærke samarbejde, som i dag kendetegner dansk udenrigs- og udviklingspolitik, hvor der senest har tegnet sig bred opbakning til en indsats mod den afskyelige ekstremisme fra IS i Irak. Nedskæringer på 2,5 milliarder kroner i vores bidrag til verden vil ikke gøre Syrien og Sydsudan til mere stabile områder. Det vil ikke skabe færre flygtningestrømme mod vores del af verden. Tværtimod,« skriver Mogens Jensen.