Dansk Folkeparti har ikke ændret holdning: De vil have indsigt i salget af DONG og sikre sig, at en minister ikke på egen hånd kan sælge danske aktiver i fremtiden.

Var Goldman Sachs bud på dele af DONG virkelig »det bedste bud«, som forhenværende finansminister Bjarne Corydon (S) har udtalt?

Det vil Dansk Folkeparti stadigvæk have indsigt i, og nu vil partiets finansordfører René Christensen (DF) bede finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) om at fremlægge papirer for Finansudvalget.

»Hvorfor vil vi gerne se det? Vi aner jo ikke, hvad der står i de papirer. Det har været lukket helt inde. Skal man tro på det, der står i bogen »Det Bedste Bud«, så er det jo virkelig få mennesker, der ved, hvad der var af andre bud. Vi har sådan set kun Bjarne Corydons ord for, at det var det bedste bud. Det er derfor, vi gerne vil se det,« siger René Christensen.

Før valget lovede Dansk Folkeparti bål og brand over for Bjarne Corydon, hvis han ikke fremlagde, hvilke bud der blev givet på DONG, før man accepterede buddet fra den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Og selvom partiet nu danner parlamentarisk grundlag for Venstre-regeringen, så tøver man ikke med at kræve fuldstændig det samme af den nye finansminister.

»Det vigtige for os er, at når vi ser den her sag, så har man jo solgt danske aktiver, og det har man valgt at gøre i en meget meget lille personkreds; finansministeren, departementschefen og måske et par andre ministre havde kendskab til hele processen. Og det ønsker vi ikke skal danne præcedens fremadrettet. En minister skal ikke kunne sælge danske aktiver med det argument, at det er gjort før,« siger René Christensen.

Han vil nu spørge Claus Hjort Frederiksen, om han vil fremlægge de relevante papirer for Finansudvalget.

»Jeg tror og håber på, at Claus Hjort Frederiksen har tillid til Finansudvalget, ligesom vi også har tillid til ham,« siger René Christensen.

Men danskerne skal ikke række armene i vejret for tidligt. For selv hvis Finansudvalget får vished om eventuelt andre bud på DONG, så må de ikke fortælle det til nogen.

Det var en af årsagerne til, at Bjarne Corydon i sin tid ikke vil fremlægge papirerne for udvalget.

Desuden er der ikke et politisk bagudrettet motiv bag Dansk Folkepartis ønske om at få papirerne fremlagt. For aktstykket er stemt igennem i Folketinget, og sagen er lukket, mener René Christensen.