I udgangspunktet tror Dansk Folkeparti ikke, at det vil få de unge hurtigere gennem studiet, hvis SUen beskæres, men partiet er alligevel klar til at »skære hjørner« af støtten. Ingen krav er ultimative i SU-forhandlingerne, lyder det nu fra partiet.

Dansk Folkeparti vil alligevel ikke afvise, at der skal skæres i SUen i en kommende reform.

I ugebrevet Mandag Morgen lød det ellers fra SU-ordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), at man ikke vil være med til at røre ved SU-perioden eller det månedlige SU-beløb, men nu erklærer partiet, at ingen krav er ultimative i de kommende SU-forhandlinger, og at der kan være hjørner af SUen, der kan beskæres.

»Vi er selvfølgelig ikke ultimative,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl til Berlingske Nyhedsbureau.

»Hvis jeg sagde, at jeg var ultimativ, så ville jeg jo ikke være åben over for, at Morten Østergaard (R) kunne have fundet nogle hjørner i SU-området, hvor man rent faktisk godt kunne lave nogle beskæringer.«

Når DF-ordføreren er skeptisk over for SU-beskæringer, skyldes det, at han ikke mener, at det vil få de unge hurtigere gennem studiet. I 2011 var Dansk Folkeparti ellers klar til at finde en milliard kroner på at beskære SUen ved blandt andet at begrænse SUen »til normeret tid for at give studerende større, selvstændigt ansvar for at blive færdig til tiden«, som det fremgår af aftaleteksten mellem blandt andre DF og den daværende regering. Jens Henrik Thulesen Dahl afviser dog, at man skulle have ændret holdning til SUen.

Spørgsmål: Hvorfor kan du sige nu, at I ikke vil gå med til at skære i SUen, fordi det ikke vil få de studerende hurtigere igennem studiet, når I var klar til at gøre det i 2011?

»Jeg vil ikke sige, vi var klar til at gøre det i 2011. Vi var klar til at gå ind i en forhandling om, hvordan vi får de studerende hurtigere igennem, og i den sammenhæng var vi da også klar til at se på, om der kunne være noget med SUen. Det, der står klart i dag, er, at SU-Rådet fraråder, at man skærer i det sjette SU-år. Man kan sige, at de ting, man skulle til at kigge på på det tidspunkt, ikke ville have været den rigtige vej, og det havde vi givetvis også set, hvis vi var kommet videre i forhandlingerne. Det var en rammeaftale,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der betegner den forkortede SU som »et af de elementer, der blev diskuteret«.

Spørgsmål: Men I var med i en aftale med den daværende regering, hvor en afkortet SU netop skulle få de studerende hurtigere gennem studiet. Hvad er der sket siden dengang?

»Dengang var det en overordnet aftale om, at man skulle kigge på det her område. Man var ikke nået til konkret at se på, hvad der skulle gøres. Dagsordenen var den samme: Det handlede om at få de studerende hurtigere igennem,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der afviser, at dagens melding blot skal drille regeringen.

»Overhovedet ikke. Vi har altid stået vagt om SUen som et system, vi ikke bør lave voldsomt om på.«