Det krænker Karsten Lauritzens retsfølelse, at udvisningsdømte udlændinge »nyder« at opholde sig i de danske fængsler. Det vil retsordføreren tage et opgør med.

De opholder sig ulovligt i Danmark, de begår kriminalitet, og de nyder at opholde sig i de danske fængsler. Det er den fornemmelse, Karsten Lauritzen (V) har med den gruppe af udvisningsdømte udlændinge, der afsoner deres fængselsdom i de danske fængsler.

Og det ønsker han et opgør med, proklamerer han i onsdagens udgave af Jyllands-Posten. Han uddyber over for Berlingske Nyhedsbureau:

»Jeg er efterladt med et indtryk af, at der er nogle udlændinge, der griner af Danmark. De får en latterlig straf for de forbrydelser, de begår. Jeg læste et interview med en dømt forbryder, der havde afsonet domme i det meste af Europa, og han kaldte de danske fængsler for de suverænt bedste. Det lød nærmest som en hotelanmeldelse, og det krænker min retsfølelse,« mener Venstres retsordfører.

Gruppen af udvisningsdømte udlændinge udgør en særlig retspolitisk udfordring, siger Karsten Lauritzen.

»I Danmark har vi relativt milde straffe for de mindre forbrydelser. Det skyldes, at der oveni fængselsstraffen kommer en social disciplinering i form af en plet på straffeattesten, der gør det svært at finde et job bagefter. Men den sociale straf er jo ikke bevendt på den her gruppe, der bare forlader landet, når de bliver løsladt,« forklarer han.

Derfor erklærer han sig parat til at skære alle goderne fra, som de danske fængsler normalvis tilbyder.

»Vi skal have kigget på de afsoningsvilkår, vi har i Danmark, og gjort det mindre attraktivt. Det er klart, at hvis man er dømt for mord og skal sidde i otte år, så kunne der godt være en idé i at lade den dømte arbejde, men hvis man skal sidde i et halvt år, er det måske meget sundt at kede sig lidt,« siger Karsten Lauritzen, der vil fjerne muligheden for både at arbejde og uddanne sig i fængslet for gruppen.

Rød blok har svært ved at se idéen i at fjerne ydelserne og foreslår i stedet, at man fokuserer på at få sendt flere af de dømte hjem til deres hjemlande for at afsone straffen. Men den proces går for langsomt, mener Karsten Lauritzen.

»Alle så da helst, at de dømte afsonede i eget land. Men af potentielt 1.100 dømte var det knap 50, der afsonede i deres hjemland sidste år. Vi må nok bare konstatere, at det samarbejde har lidt længere udsigter, og der er behov for et opgør med de her goder her og nu.«