Kristian Thulesen Dahl varsler en fuldstændig omlægning af dansk asylpolitik og inviterer flere flygtninge til landet. Trods partifællernes modstand mod indvandring vakte forslaget ingen åben kritik på partiets 20. årsmøde.

Det var udlændingene, der fyldte for 20 år siden, da Dansk Folkeparti så dagens lys, og det er udlændinge, der fylder i weekenden, hvor partiet holder jubilæums-årsmøde i Jyske Bank Boxen i Herning.

Den forgangne uge har partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) foreslået at invitere endnu flere flygtninge til Danmark - på betingelse af, at de bor på statsdrevne centre og ikke bliver integreret i samfundet.

Og fra talerstolen foran 1.600 partifæller og lige så mange Dannebrogsflag bebuder han en »fuldstændig« omlægning af asylpolitikken. Der har i årevis været en »uhensigtsmæssig« sammenblanding af indvandrerpolitik og asylpolitik, lyder det fra formanden. Han vil afsætte 1,1 milliarder kroner til at hjælpe flygtningene i nærområderne.

»De mennesker i lejrene kommer til at sulte. De, der kommer herop med tog og taxaer, beder som noget af det første om strøm til deres iPhones,« sagde Kristian Thulesen Dahl.

De partifæller, der måtte være bekymrede over udmeldingen om at få flere flygtninge på dansk jord, kan måske finde trøst i en anden af formandens forsikringer på årsmødet: At genindførslen af grænsekontrollen står øverst på hans liste - også selv om DF er det eneste parti, der ønsker kontrollen genindført.

»Selv om vi er 37 folketingsmedlemmer imod 142 – en lidt ulige kamp - så bliver vi ved. Og ved I hvad? Jeg tror, at tiden arbejder for os. Og det betyder, at vi ikke stopper arbejdet med at få genindført grænsekontrol, før det er gennemført,« sagde han fra talerstolen til hørlig glæde fra salen.

Blandt publikum sad to af formandens yngste partifæller - Mikkel Hansen og Andreas Nielsen. Den ene var ikke født, og den anden havde knap smidt sutten, da Pia Kjærsgaard (DF) fik nok af kaosset i Fremskridtspartiet og stiftede sit eget parti, Dansk Folkeparti, i 1995.

Det var især udlændingepolitikken, der tiltrak de to unge fyre. Det er deres første årsmøde, og selv om de ikke sang med under Keld og Hildas optræden (»de kunne da godt have hyret Christopher (popsanger, red.) i stedet«), er begge helt med på formandens forslag om at hente flygtninge hertil fra lejrene i Mellemøsten.

»Det, synes jeg egentlig, er fint nok. Bare vi ikke integrerer dem - men sender dem hjem, så snart der er fred i deres hjemlande,« siger 16-årige Mikkel Hansen fra Slangerup.

Ligesom Andreas Nielsen fra Aalborg er han glad for - for en gangs skyld - at være omgivet af ligesindede. Det er nemlig ikke meget forståelse, de to fyre får fra deres jævnaldrende.

»Lige så snart man fortæller, man er medlem af Dansk Folkeparti, så smider folk racismekortet. Som du kan se på mig, er jeg ikke lige så hvid som dig - men jeg er stadig lige dansk,« siger 23-årige Andreas Nielsen.

De seneste to år har DF fået 5.000 nye medlemmer, så partiet i skrivende stund kan mønstre 17.122 medlemmer. Folketingets næststørste parti efter Socialdemokraterne. Men ungdomsafdelingen halter ifølge Andreas Nielsen efter de andre ungdomspartier på medlemmer. Adspurgt hvad DFs eksistensberettigelse vil være om 20 år, når han vender tilbage til det 40. årsmøde, lyder svaret, at flygtningedebatten stadig vil stå øverst:

»Det er ikke en selvfølge, at Danmark består, hvis vi ikke værner om det.«