Der er en forklaring på, at Løkke ikke vil være konkret om Venstres politik.

Lars Løkke Rasmussen er bange for at ende som Helle Thorning-Schmidt. At vinde valget, men ikke kunne indfri de løfter, han kom med i valgkampen.

Helle Thorning-Schmidt tabte en magtkamp i det sorte tårn med Margrethe Vestager, der på et tidspunkt udvandrede i flere dage, indtil hun fik sin vilje.

Læs også:

Lars Løkke Rasmussen kommer til at stå i en værre situation, hvis han vinder det kommende valg: Med et stort, krævende Dansk Folkeparti på den ene side og K og LA, der måske har afgørende mandater, på den anden side.

Og det er grunden til, at vi ikke får mere præcise ting at vide om kontanthjælps­loftet, sundhedspolitikken og meget andet, selv om det har ophidset dele af Venstres bagland, ­forklarer Venstres integrations­ordfører Martin Geertsen.

Læs også:

»Kontanthjælpsloftet skal sikre, at man ikke kan få over 400.000 i kontanthjælp til en familie om året. Og vi er også blevet kritiseret for ikke at have nogen sundhedspolitik, men på vores hjemmeside ligger to indlæg af Sophie Løhde,« siger han.

Ingen grund til løfter

Men det er måske også lidt luftigt?

»Næh, der står, at vi vil genindføre behandlingsgarantien, og der ligger en præcis kræftplan.«

Men handler det om, at I ikke tør love noget for ikke selv at blive løftebrydere?

»Hvis Venstre danner regering alene, skal vi forhandle kontanthjælpsloft, sundhedspolitik, udlændingepolitik og økonomisk politik med tre partier, og det er klart, at det er svært. Og der er jo ingen grund til, at vi skal spadsere ud i det samme problem som Helle Thorning-Schmidt med det ene løftebrud efter det andet.«

Læs også:

Skal vælgerne så bare satse på, at Løkke finder ud af det uden at vide, hvad I vil?

»Vi har jo sat en retning, og så må vi forhandle de konkrete ting på plads med de blå partier. Det kan godt være, at vælgerne er utilfredse med, at vi ikke er konkrete. Men de bliver endnu mere utilfredse, hvis vi gør som Thorning. Hun kom til magten på en løgn. Det vil vi ikke efterfølge. Så hellere love noget mindre,« siger Martin Geertsen.

Kasper Møller Hansen, valgforsker på Københavns Universitet, ser ikke baglands­kritikken som problematisk for partiet.

Læs også:

Lille problematik

»Det er en relativt lille kritik, som er langt ude i baglandet, så det virker ikke som noget, der har mobiliseret sig bredt i Venstre. I øvrigt vil man også se langt flere konkrete udmeldinger, når valgkampen begynder, for det vil de blive tvunget til i debatterne. Men lige nu har Venstre ikke den store grund til at spille sig kortene af hånde, for det vil bare give regeringsapparatet mulighed for at regne på modargumenter,« siger han til jp.dk.