Statsminister Helle Thorning-Schmidt har aldrig officielt været kandidat til det prestigefyldte topjob som EU-præsident, men embedsmænd i Statsministeriet og ved den danske ambassade i Bruxelles har arbejdet intenst for at skaffe hende opbakning til posten.

Lørdag aften stod det klart, at indsatsen var forgæves. Posten gik til den polske regeringsleder Donald Tusk, der overtager den fra belgieren Herman van Rompuy til december.

Den komplicerede kabale, der skal tage hensyn til blandt andet forhold som øst-vest, mand-kvinde og socialist-konservativ,blev måske allerede lagt, da det lykkedes den italienske regeringsleder Matteo Renzi at få bokset sin udenrigsminister Federica Mogherini igennem, påpeger professor Marlene Wind.

Matteo Renzi forsøgte sig første gang ved EU-topmødet i juli, men blev mødt med voldsom modstand. Mogherini blev kritiseret for at være for blød overfor Putin.

EU-SUMMIT/

Man krævede derfor, at posten gik til en person, helst en østeuropæer, der turde tale hårdt til Putin. Siden er der tilsyneladende sket det, at Italien har lyttet til kritikken.

- Jeg mener, at Renzi har været i stand til at sætte sig på udenrigstalsmandsposten, og det har udelukket Thorning. Så det, at han har taget den, har gjort at man har måtte kigge mod øst for at finde en ny EU-præsident, siger Marlene Wind.

EU-eksperten Sinne Conan mener, at de førende EU-lande med udpegningen af Donald Tusk har ønsket at sende et klart signal til Rusland.

- Man understreger, at de skærpede sanktioner over Rusland, som EU indfører, er alvorligt mente. Det er den nye polske rådsformand garant for. Samtidig tilhører Tusk den herskende konservative partigruppering. På den måde slår man to fluer med et smæk, siger Sinne Conan.