Se hvem er der er helt inde i inderkredsen

Inderkredsen i S-toppen rykker sammen om Helle Thorning-­Schmidt. I månedsvis har socialdemokraterne hængt med skuffen og forbandet den langvarige krise, man er havnet i. Med historisk elendige meningsmålinger og dybe frustrationer på Borgen og blandt borgmestrene i baglandet.

Men tirsdag slog mismodet over i trods, da folketingsgruppen nærmest kollektivt følte sig udsat for et bagholdsangreb.

Det indtraf, da trafikordføreren ’med den dårlige hørelse’ Rasmus Prehn i en kronik udfordrede partitoppen med sit krav om, at kommunerne skulle have lov at bruge nogle flere penge.

Soloridtet fik en uventet effekt.

- Man pisser simpelthen ikke i egen rede, når kuglerne flyver om ørerne på os, forklarer en minister om den voldsomme kritik, der haglede ned over Rasmus Prehn, og hvor udtryk som ’illoyal’ hørte til i den milde ende og enkelte mente, at en fyring måtte være en passende straf.

Borgen inderkredsen

Så langt gik man ikke, men Prehns handling udløste en kollektiv psykologisk mekanisme, som ikke har været til stede i gruppen meget længe.

Pludselig slog alle ring om Helle Thorning-Schmidt.

Ved hjælp af kilder tæt på statsministeren har BT kortlagt hendes netværk.

Borgen inderkredsen

Hendes inderkreds af fortrolige er ikke voldsom stor.

Tættest på er finansminister Bjarne Corydon og gruppeformand Henrik Sass Larsen. Alle vigtige beslutninger i S tages i samråd med de to. Thorning har ansat Corydon tre gange. Først som barselsvikar for sig selv i S-gruppen i Europa-Parlamentet, derefter som chef i politisk-økonomisk afdeling i partiet og sidst som minister i sin regering.

Henrik Sass Larsens comeback på øverste hylde i politik har givet gruppen mere gejst og power i en vanskelig tid for partiet. Med ham har hun en ’operativ fortrolighed’, siges det.

Thorning taler også dagligt med den radikale Margrethe Vestager og SF’s Holger K. Nielsen, og denne kreds udgør regeringens maskinrum.

Kreds af fortrolige

I torsdags samlede hun en lidt større kreds af fortrolige omkring sig. Denne gruppe mødes hun jævnligt med, når hun har behov for politisk sparring i et lidt større forum. Foruden Corydon og Sass består gruppen af Mette Frederiksen, Nick Hækkerup, Nicolai Wammen og Morten Bødskov.

Konstruktionen har været nødvendig for Thorning, fordi hun ikke har plads i regeringens centrale og ganske magtfulde økonomiudvalg, som finansministeren er formand for. Det er her, alle vigtige beslutninger om finanslov, jobplaner og reformer af kontanthjælp ligger, og dette interne regeringsudvalg har helt overtaget det tidligere koordinationsudvalgs rolle som det mest magtfulde og som udvalget, alle ministre vil give deres højre arm for at få plads i.

Borgen inderkredsen

Den daglige rådslagning om stort og småt finder sted i hendes lille stab i Statsministeriet. Her er departementschef Chr. Kettel Thomsen det naturlige omdrejningspunkt, og kilder siger, at man næsten ikke kan overvurdere betydningen af et tæt og ubrydeligt samarbejde mellem ham og Finansministeriets departementschef David Hellemann. De to er som far og søn, siges det og udgør en ubrydelig akse.

Centralt står også de to særlige rådgivere Noa Redington og Thomas Juul-Dam. Hvis Thorning måtte foretage en ministerrokade, ville hun rådføre sig med Kettel, Redington, Juul Dam, Corydon og Sass, siger man.

Netværket er skrumpet

Thornings netværk er skrumpet betydelig ind, siden hun blev statsminister.

Formandskabet for EU, som Danmark varetog i første halvdel af 2012, får en stor del af skylden for, at hendes netværk kollapsede. Arbejdsbyrden var så voldsom, at der kun var tid til at passe de løbende, daglige forretninger.

Derfor gik det alt for sent op for hende, at fagbevægelsen ikke kunne levere varen, da hun sidste forår satsede stort på at få et resultat ud af trepartsforhandlingerne. Thorning havde mistet følingen. Da forhandlingerne brød sammen, blev det en lærestreg.

Resten af det første regeringsår gik med at få styr på de interne processer i regeringen, hvor hovedparten af ministrene var unge og helt uden erfaring.

Hun er også konstant blevet kritiseret for ikke at pleje kontakten til de 47 socialdemokratiske borgmestre. Mange af dem er så truet på deres genvalg, at frustrationerne med jævne mellemrum giver anledning til spekulationer om, hvor længe Thorning kan blive siddende på posten.

Kilder siger til BT, at Thorning i det nye år tager bekymringen i baglandet helt anderledes alvorligt.

Borgen inderkredsen

Hun vil genopdyrke de gamle bånd til faglige ledere som LO-formand Harald Børsting, Kim Simonsen fra HK, Claus Jensen fra Dansk Metal og 3F-formanden Poul Erik Skov Christensen, som i særlig grad har været på krigsstien mod hende.

Thorning vil også skrue op for kontakten til ordførerne i Folketinget og inddrage dem mere i beslutningerne. Og som et tredje punkt vil man se hende mere i Danmark og mere ude i landet, hvor borgmestrene står i kø for at få hende til deres by.