Folkebevægelsen mod EU har vinden i ryggen. De står for første gang alene med EU modstanden på venstrefløjen, og meningsmålingerne er med dem, men favoritterne til listens øverste felter er ukendte, og det kan blive et problem for EU-modstanderne.

I sin blå sweater og sine forvaskede jeans skiller Tobias Clausen (N) sig ud. De fleste deltagere til Folkebevægelsen mod EUs landsmøde var der selv, da Danmark i 1972 stemte ja til det europæiske fællesskab, men med sine 27 somre er Tobias Clausen blandt de unge, der kommer flere og flere af i Folkebevægelsen.

Selv om alderen adskiller dem, er de fremmødte dog enige om en ting: Danmark skal ud af EU.

»Det er spørgsmål om demokrati. Magten rykker fra det danske folkestyre og ned mod Bruxelles, og der er et kæmpe demokratisk underskud, som der ikke bliver gjort noget ved,« siger Tobias Clausen, der også sidder i hovedbestyrelsen i Enhedslisten og landsledelsen i Folkebevægelsen.

Og Tobias Clausen er ikke den eneste på landsmødet, hvis fødselsattest uddateres af EU.

Det er næsten sikkert, at det bliver 28-årige Rina Ronja Kari (N), der bliver partiets spidskandidat til EU-parlamentsvalget og dermed cementeres den fornyelse, som et af partiets mangeårige spidser, Christian Juhl (Ø), har efterspurgt.

»Læg mærke til alle de unge kandidater. Jeg kender dem alle, og de er gode,« sagde folketingsmedlemmet fra talerstolen.

Men med ungdommen følger også ukendtheden i befolkningen, og det kan true det gode valg, som Folkebevægelsen ellers tegner til at få.

Ved sidste parlamentsvalg fik Folkebevægelsens liste N 7,7 procent af stemmerne. De gik i overvejende grad til Søren Søndergaard (N), der satte sig på EU-modstandernes ene mandat og rejste mod Bruxelles.

Sidenhen viste en meningsmåling fra foråret 2013, at over 11 procent af befolkningen ville stemme på Folkebevægelsen, og da konkurrenten om de EU-kritiske venstrefløjsstemmer, Junibevægelsen, har nedlagt sig selv, tror Rina Ronja Kari på et succesrigt valg for Folkebevægelsen med EU:

»EU-modstanden er voksende og frustrationerne over EU er enormt store, så vi har et rigtig stort potentiale,« siger Rina Ronja Kari, der håber, at partiet kan nå op over de formentlig 15 procent, der giver et ekstra mandat.

Den 28-årige organisationskonsulent er den eneste, der har meldt sig som spidskandidat for folkebevægelsen, og alt tyder på, at hun også bliver officielt valgt senere lørdag aften.

Men hvor Søren Søndergaard slugte stemmer i næsten Messerschmidtske dimensioner, så er Rina Ronja Kari et relativt ukendt blad uden for folkebevægelsen. Peter Goll, der er kommunikationsekspert hos Geelmuyden.Kiese, vurderede i lørdagens Berlingske, at den faktor ikke bare kan koste Folkebevægelsen den fremgang, som de har sat næsen op efter, men også hele valget.

»Det er ikke nogen tvivl om, at Morten Messerschmidt er mere kendt end mig. Og det er en udfordring,« siger Rina Ronja Kari.

»Men vi oplever en ret stor opbakning til vores politiske projekt, og derfor er jeg ret sikker på, at vi nok skal nå at få folk til at føle, at de kender mig.«

Blandt de andre favoritter til topposterne er 41-årige Lave K. Broch (N) og 55-årige Ole Nors Nielsen (N).