Når syv ud af ti danskere vil indføre aktiv dødshjælp, er det et udtryk for, at der er alt for lidt viden om emnet i befolkningen, mener de Radikale.

Danskerne ved alt for lidt om, hvilke muligheder der er i sundhedssystemet i dag for at sikre uhelbredeligt syge en mindre smertefuld død.

Det mener de Radikales sundhedsordfører, Camilla Hersom (R), på baggrund af en ny meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Wilke for Jyllands-Posten, der viser, at syv ud af ti danskere går ind for aktiv dødshjælp.

Det høje tal gør indtryk, siger hun, men det vidner om, at der mangler information om mulighederne for passiv dødshjælp i Danmark, mener Camilla Hersom.

»Nu har vi efterhånden set mange undersøgelser, der viser, at der er et meget stort misforhold mellem det, befolkningen ønsker, og det politikerne er parate til. Jeg tror, det handler om, at det langt fra er alle, der ved, hvilke muligheder der faktisk findes,« siger den radikale sundhedsordfører.

Mens aktiv dødshjælp og assisteret selvmord er ulovligt i Danmark, tillader vi passiv dødshjælp. Det betyder, at en døende eller uhelbredeligt syg kan fravælge livsforlængende behandling eller få smertestillende medicin, der fremskynder døden.

»Der er vide muligheder, og derfor vil vi ikke indføre aktiv dødshjælp, som man kender det fra udlandet, hvor det reelt handler om at slå et andet menneske ihjel,« siger Camilla Hersom med henvisning til blandt andet Holland, der tillader aktiv dødshjælp, og Schweiz, hvor man lovligt kan begå assisteret selvmord.

»Jeg kendte ikke til de danske muligheder, før jeg blev sundhedsordfører, og derfor har jeg en forestilling om, at der også er mange danskere, der faktisk ikke er klar over mulighederne. Jeg tror, vi skal blive meget bedre til at oplyse om det,« fortsætter hun.

Ud over mere oplysning mener Camilla Hersom også, at vi kan blive bedre til at sikre uhelbredeligt syge og døende en ordentlig smertelindring i den sidste tid.

»Vi skal hele tiden udvikle vores palliative behandlingsformer, så vi hele tiden bliver bedre til at give den smertelindring, der skal til,« pointerer hun.