De Radikales opbakning til den nuværende udlændingepolitik er ifølge Berlingskes politiske kommentator et tegn på, at partiet er ved at rebe sejlene til et folketingsvalg.

Efter adskillige forsøg på at få lempet udlændingepolitikken har de Radikale lagt sig fladt ned og går nu til valg på at bevare blandt andet 24-års-reglen. Valgretorik, mener Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Jeg ser det som et udtryk for, at de Radikale er ved at gøre klar til et folketingsvalg, og i den forbindelse prøver de at lukke nogle af deres flanker ned,« siger Thomas Larsen og uddyber:

»Når man ser tilbage på de senere folketingsvalg, så har de borgerlige partier ofte kunne udnytte, at der har været markante forskelle i holdningerne til udlændingepolitikken mellem netop de Radikale og Socialdemokratiet. Og det, vi ser lige nu, er, at de Radikale nærmer sig Socialdemokratiet og prøver at lukke sprækkerne mellem de to partier«.

Men de Radikale sender ifølge Thomas Larsen »et tvetydigt signal«, når gruppeformand Christian Friis Bach (R) på den ene side siger, at partiet går til valg på at holde fast i den eksisterende udlændingepolitik, mens han på den anden side understreger, at de Radikale stadig er imod blandt andet 24-års-reglen og tilknytningskravet.

»Forklaringen på det er, at de er ude i en meget svær balanceakt, hvor de på den ene side gerne vil signalere til mange vælgere, at Socialdemokratiet og de Radikale er enige. Og på den anden side, så ved de udmærket godt, at mange radikale kernevælgere vil anse det for at være en falliterklæring, hvis de Radikale begynder at skrive under på den ret hårde og faste udlændingepolitik, som Dansk Folkeparti har været bannerfører for, og som Socialdemokraterne og SF sidenhen har nærmet sig ganske meget,« siger Thomas Larsen.

»Så de Radikale er ude på en meget tynd line, og situationen er ikke nem for dem,« fortsætter han.

Og det kan komme til at gøre ondt på de Radikale, da mange i baglandet ifølge den politiske kommentator føler, at man kommer til at udøve vold på den radikale sjæl, hvis partitoppen blåstempler en stram udlændingepolitik. Men et åbent opgør mellem partitoppen og det radikale bagland kommer det formentlig ikke til.

»Langt de fleste radikale er indstillet på kompromis omkring udlændingepolitikken, fordi de er kommet igennem med så meget på den økonomiske politik,« vurderer Thomas Larsen.