Det er et personligt ansvar at leve sundt, mener regeringen, der ikke vil lægge flere afgifter på tobak.

København. Danskerne lever generelt sundere. Og behandlingen på sygehusene er blevet bedre. Det afspejles i en øget levetid, der betyder, at det efterslæb, den danske befolkning har haft i forhold til udlandet, snævres ind.

Det viser en ny analyse fra Finansministeriet baseret på tal fra Danmarks Statistik og Eurostat.

Udviklingen glæder regeringen.

- Færre ryger, flere dyrker motion. Generelt er kosten blevet mindre fed. Og vi drikker en smule mindre alkohol, forklarer fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V).

Men trods den glædelige udvikling, ligger danskernes levealder stadig under de øvrige vesteuropæiske lande, bortset fra Tyskland. I for eksempel Frankrig og Sverige er middellevetiden halvandet år højere end Danmarks.

Ifølge Karen Ellemann skyldes det især den danske livsstil.

- Både rygning, alkohol, kost og motion er der, hvor vi har meget forbedringspotentiale. Det gælder os hver især som borger i dette land, at vi har et personligt ansvar, siger hun.

Regeringen har derimod ingen planer om at øge skatter og afgifter på alkohol og tobak.

Og der er heller ingen planer om at skærpe rygeloven yderligere.

- Vi har en meget meget restriktiv rygelov. Den er ikke mere end 10 år gammel. Den har uden tvivl haft sin berettigelse og har vist sin effekt, siger Karen Ellemann.

- Det er også stadigvæk i høj grad vigtigt at fokusere på det personlige ansvar, lyder det.

Middellevetiden i Danmark er 78,8 år for mænd og 82,8 år for kvinder. Alene siden år 2000 er det en stigning i middellevetiden på 4,5 år for mænd og 3,8 år for kvinder.

Stigningen i levetid er dog ikke jævnt fordelt, viser analysen. Ufaglærtes levetid er steget mindre end andre gruppers. Det skyldes hovedsageligt rygning og alkohol, fremgår det.

60-årige mænd med en lang videregående uddannelse har således udsigt til tre et halvt år længere liv end ufaglærte 60-årige mænd. For kvinder er forskellen lidt mindre.

/ritzau/