Danskerne prioriterer flygtninge- og indvandrerpolitik over alt andet. Et fåtal ser nulvækst, udflytning af statslige arbejdspladser og andre af regeringens profilområder som det vigtigste.

Omslaget er blåt som regeringen, indholdet fylder 47 sider, og hver eneste af dem vil sætte dagsordenen for folketingsåret 2015-2016. Regeringen udgav tirsdag en oversigt over de i alt 182 planlagte lovforslag og tre beslutningsforslag om alt mellem himmel og jord, som regeringen ønsker vedtaget i Folketinget i den nye politiske sæson. Det skriver Berlingske.

Men ét er, hvad regeringen ser som vigtigt. Noget helt andet er danskernes dagsorden. Spørger man danskerne, prioriterer næsten syv ud af ti flygtninge- og indvandrerpolitik som det vigtigste at fokusere på, viser en Gallup-måling udført for Berlingske. Prioriteringen er så markant, at velfærdssamfundets tunge, politiske klassikere som eksempelvis rets-, beskæftigelses, og skattepolitik nærmest blegner ved siden af.

Flygtningekrisen var da også det første punkt, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gik i dybden med i sin tale ved Folketingets åbning tirsdag, hvor han balancerede mellem Danmarks ansvar for at hjælpe mennesker på flugt og »ansvaret for at vores land hænger sammen«.

»Vi må tale åbent om, at der er forskel på at være flygtning og økonomisk migrant. Vi kan aldrig magte en folkevandring, der er båret af ønsket om et bedre liv. Hvor forståe­ligt det ønske end er,« sagde han.

Den seneste måneds eskalation af flygtningekrisen dominerer nu den politiske dagsorden, uanset hvad man i øvrigt ønsker at føre til torvs på Christiansborg. Flygtningekrisen er nu blevet mere vedkommende og smitter derfor direkte af på vores prioriteter, vurderer Rune Stubager, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

»Man har kunnet følge flygtningestrømmen fra bådene og op gennem Europa, til de pludselig stod her. De bliver ved med at komme i et stort antal, og det eneste lyspunkt set fra regeringens side er, at så mange flygtninge er rejst igennem Danmark uden at søge om asyl her. Men flygtningekrisen er blevet en kæmpe stor udfordring for regeringen, og den går ikke væk foreløbig,« siger han .

Side op og side ned gennemgår det blå katalog de kommende lovforslag fra regeringen. Nulvækst i den offentlige sektor, Danmarks terrorberedskab og fokus på elitestuderende roder rundt i bunden af skalaen, mens behandling på privathospitaler og udflytning af statslige arbejdspladser er områder, som har lunken prioritering med blot 12-13 procent.

Professor Rune Stub­ager er ekspert i vælgeradfærd, og han understreger, at den lavere prioritering ikke er et udtryk for at vælgerne anser emnerne for uvæsentlige:

»Det er et udtryk for, at flygtningekrisens dagsordensættende effekt er så stor.«

Dansk Folkeparti ser flygtningekrisen som hovedårsagen til Venstres historisk lave vælgertilslutning på kun lidt mere end 17 procent.

»Venstre taber i øjeblikket terræn, så man næsten ikke tror sine egne øjne. Det er udelukkende på grund af flygtningepresset. Sagen om Carl Holst (V) (tidligere forsvarsminister red.) fylder ingenting i Venstres nedtur. Lars Løkke Rasmussen kan få medvind, hvis han lukker grænserne. Men lur mig, om han ikke lader være,« siger Søren Espersen (DF), næstformand i Dansk Folkeparti.

Venstre er ifølge partiets politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), helt på linje med befolkningen i prioriteringen af flygtninge.

»Men det får os ikke til at lukke grænsen. Antallet af asylansøgere falder jo ikke, fordi man lukker en grænsebom. I det øjeblik nogen lægger en hånd på grænsebommen og siger »asyl«, skal den sag jo behandles. Om det er fordi, Dansk Folkeparti ikke forstår reglerne eller bevidst ønsker at vildlede, ved jeg ikke. Men man kan altså ikke lukke vores land af på den måde,« siger han.

Ifølge Socialdemokraterne har krisen gjort det klart, at samarbejde hen over midten er en mulighed for Lars Løkke:

»Regeringen kan ikke regne med DF i dette spørgsmål. Men regeringen skal jo på et tidspunkt have mandater til de forhandlinger, der skal føres i Bruxelles. Samtidig siger statsministeren, at han vil have mere og bedre integration. Igen her står DF i modsætning. Men så vidt vi ser det, kan vi hen over midten af dansk politik måske være på vej til at finde en enighed på disse områder,« siger Dan Jørgensen (S), udlændingeordfører for Socialdemokraterne.