Danskere: Thorning bør genrejse respekten for håndværk i nytårstale

Statsministerens nytårstale 1. januar skal ifølge 49 procent af danskerne handle om praktisk arbejde, mens 35 procent mener, der skal gøres op med for mange love og regler.

Når statsministeren traditionen tro holder nytårstale til danskerne 1. januar, bør det være med et budskab om, at vi skal have genrejst respekten for håndens arbejde og de praktiske uddannelser.

Sådan lyder det fra forfatter og debattør Lars Olsen, og det er 49 procent af danskerne enig i, viser en meningsmåling, som er foretaget af Megafon for Politiken og TV 2.

Emnet er det mest populære ud af tretten forskellige, som en flok samfundsdebattører har udvalgt som budskaber, de mener, Helle Thorning-Schmidt (S) bør lægge vægt på.

»Hvis jeg var Helle, ville jeg sige følgende: »Siden 2011 har min regering haft uddannelse som en mærkesag. Det er en rigtig prioritering, men vi må erkende, at opgaven er grebet for snævert og akademisk an«,« siger Lars Olsen til Politiken og foreslår samtidig, at Thorning bør droppe målet om, at 25 procent af de unge skal ende som akademikere.

35 procent af danskerne i målingen er i stedet enige med sociolog Henrik Dahl, som foreslår, at nytårstalen gør op med »formynderstaten«, så der kan blive ryddet op i de mange love og regler, der er i Danmark.

»Da vores forfædre frigjorde sig fra enevælden, var tanken, at undersåtterne skulle blive borgere. Formynderstaten betyder, at borgerne igen er blevet undersåtter, og derfor håber jeg, at en omfattende reform af den kommer på statsministerens program for 2014,« siger Henrik Dahl til Politiken.

Og mens 30 procent er enig i, at statsministeren i talen må erkende, at de reformer og nedskæringer, som regeringen står bag, har udmøntet sig i et skævere Danmark, ønsker 29 procent, at hun tager afstand fra aflytningen af danske borgere, så der bliver værnet om privatlivet.

Debattøren og bloggeren Anne Sophia Hermansen ser gerne, at Thorning gør op med »hverdagsracismen«, hvilket 24 procent af de adspurgte er enige i, og 15 procent nikker ja til, at vi bør være mere åbne mod verden omkring os og undgå at blive bange for, at udlændinge blot vil til Danmark for at udnytte vores goder, viser målingen.

Derudover bakker 15 procent op om den socialdemokratiske debattør og murer, Mattias Tesfaye, som vil have en tak fra Thorning til digteren Yahya Hassan for digtsamlingen med kritik af forældrenes generation, islam og indvandrermiljøet.

»Statsministeren bør takke Yahya Hassan for hans digtsamling. Den har med et slag bragt integrationsdebatten ind i en ny epoke. Ingen har så fremragende formuleret, hvad rodløsheden i flygtningefamilierne har af konsekvenser for de mange børn, der vokser op uden normer, traditioner og værdier, der fungerer i det danske samfund«, siger Mattias Tesfaye til Politiken.