Efter nattens Super Tuesday i USA tegner det amerikanske præsidentvalg til at blive et opgør mellem Demokraternes Hillary Clinton og republikanske Donald Trump.

Og hvis valget står mellem de to kandidater, så er verden og Danmark bedst tjent med Hillary Clinton som præsident. Det mener flere af Folketingets udenrigsordførere i kølvandet på Super Tuesday, som endte med at tegne et billede af de to som sandsynlige vindere af primærvalgene.

Venstres udenrigsordfører Michael Astrup Jensen bakker op om Hillary og peger især på hendes fortid som Udenrigsminister som en fordel.

»Jeg peger på Hillary. Hun vil blive en præsident, som vil være aktiv på den udenrigspolitiske scene. Hillary ønsker at tage handling både på klima og ISIL-dagsordenen. Det er noget, hun virkelig vil brænde og kæmpe for. Ift. Putin er hun med sin udenrigsministererfaring én, som kan tage affære, og så kender hun Europa. Også på handelsområdet vil hun være en god præsident,« siger Michael Astrup Jensen, som frygter at Donald Trumps udenrigspolitik vil være for uforudsigelig.

»Det er fra Frihandelsaftalen Hillarys udenrigsminstererfaring kommer, og den vil hun sørge for, bliver færdiggjort, modsat Trump, som er imod de her frihandelsaftaler. Trump vil have en udenrigspolitik, som kan svæve i vinden. Han har bl.a. sagt, han vil være gode venner med Putin og gå ind for tortur.«

​Trump er tilfældigheder og populisme


Socialdemokraternes udenrigsordfører støtter også Hillary og mener samtidig, at Donald Trumps udenrigspolitik potentielt vil være direkte skadelig for verden.

»Hvis Trump bliver præsident, så ved vi ikke, hvad han står for og kommer til at stå for udenrigspolitisk. Men ud fra de ting han har sagt indtil nu, så må man sige, at det ikke tyder, at han har en reel udenrigspolitik, og hvis det bliver en udenrigspolitik, der afspejler de forslag, han har haft indtil nu i valgkampen, bl.a. om en mur til Mexico, så er det en politik, der er meget dårlig for verden og præget af tilfældigheder og populisme. Det er ikke det, verden har brug for, man har brug for en fast hånd i USA og en, der bidrager til at løse verdens konflikter,« siger Mogens Jensen, som heller ikke føler sig helt tryg ved, at Donald Trump potentielt skal råde over USA's atomvåben.

»Som man har hørt hans reelle politiske forslag, så skulle man nok også holde kassen med atomvåbenvåben langt, langt væk fra Trump,« siger han.

Hillary er blændende dygtig


Udenrigsordførerne Søren Espersen (DF), Martin Lidegaard (RV), Naser Khader ( C), Holger K. Nielsen (SF) Mette Bock (LA) og Rasmus Nordqvist (ALT) bakker også alle op om Hillary. De mener alle, at Trump simpelthen er en for løs kanon.

»Hvis valget står mellem de to, så vælger jeg Hillary. Jeg har simpelthen ikke tillid til, at Trump kan lede det land. Trump er en mand, der splitter og ikke samler. Forestil jer en verden med Trump i USA og Putin i Rusland, tror vi helt ærligt på, at det bliver en bedre verden at leve i – nej! Jeg betragter ikke Hillary som særlig visionær – hun tænker på fortidens præmisser, men hun er blændende dygtig. Så man kan være politisk uenig eller enig med det, hun siger, men hun har masser af styrker, og det beviste hun som udenrigsminister,« siger Liberal Alliances udenrigsordfører Mette Block.

De Konservatives Naser Khader lægger som den eneste ikke skjul på, at han egentlig er fan af en republikansk kandidat, men han håber alligevel på Hillary Clinton.

»Jeg er fan af Rubio, men skal jeg vælge, så bliver det Hillary. Trump vil være en katastrofe for USA og resten af verden. Hillary er, ja, jeg er stor fan af hendes mand, som var god ift. den amerikanske økonomi, som han fik genoprettet, men også ift. relationer med omverden, så jeg forventer, at Hillary også vil være aktiv ift. omverden. Vi har set hende som udenrigsminister, og der synes jeg, at Obamas svaghed på denne front har gjort Putin stærkere. Trump vil jo bruge ’Det Vilde Vesten’-metoder: Så skyder vi dem, så tager vi olien dér, og så gør vi det, men sådan kan man sgu ikke agere, som leder af en supermagt.«