Regeringen barsler med en ny fond, som skal investere i klimatiltag i verdens udviklingslande. Udviklingsministeren håber, at danske pensionsselskaber vil skyde penge i projektet.

Regeringen har taget initiativ til en ny klimainvesteringsfond, som skal investere i klimaforbedringer i udviklingslande.

Pengene til de grønne projekter skal både komme fra private og offentlige midler, og idéen er at udbrede dansk klimateknologi og sikre investeringer i klimaprojekter i verdens fattigste lande, forklarer udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til Berlingske Nyhedsbureau.

- Det her bliver både til gavn for Danmark og danske virksomheder og til gavn for verdens fattige lande. Den gode nyhed er jo, at flere og flere lande, som tidligere har set hele debatten om klima som en bremseklods, nu ser det som en byggesten på vej mod en grønnere økonomi, siger han.

Christian Friis Bach forventer, at den nye klimainvesteringsfond bliver et rent win-win-projekt for både Danmark og udviklingslandene.

- Det er gode, stærke, rentable projekter, det bliver til gavn for landene selv, men det bliver også til gavn for Danmark og danske virksomheder. De her projekter kunne for eksempel være vindmølleprojekter i Afrika, det kan være solceller, det kan være biomasse eller renoveringer af kraftværker. Der er en stribe af investeringer, hvor vi har masser af dansk viden, hvor vi har stærke danske virksomheder, og ved at lave en klimainvesteringsfond, så kan vi få de her penge til at yngle ude i verden til gavn for de fattige lande, til gavn for klimaet, til gavn for danske pensionskunder og til gavn for danske virksomheder, uddyber han.

I år vil fonden få tilført 100 millioner kroner og til næste år 50 millioner kroner. Derudover ventes private investorer og fondens administrator Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU) også at skyde penge ind. Regeringen har en målsætning om, at fonden samlet vil få tilført 500-700 millioner kroner, inden 2013 rinder ud. Samlet kan det bidrage til klimavenlige investeringsprojekter i størrelsesordenen fire-fem milliarder kroner, lyder vurderingen.

Udviklingsministeren forventer, at private investorer som pensionskasser og fonde vil skyde op til 500 millioner kroner i projektet.

- Får vi pensionskasserne og fondene med, så får vi danske virksomheder med, og så kan vi virkelig få klimainvesteringerne til at yngle, siger Christian Friis Bach.