Hvis det står til Folkebevægelsen mod EU samt socialdemokraterne og DF, så bliver det ikke til noget med en EU-betænkning fra en gruppe i EU-parlamentet, der vil have forbud mod private feriebilleder.

»EU skal ikke bestemme hvad folk må fotografere og offentliggøre på Facebook og andre sociale medier,« siger Rina Ronja Kari, der sidder i parlamentet for Folkebevægelsen Mod EU.

Den danske EU-parlamentariker har i længere tid arbejdet for at samle modstand mod en ny udvidet betænkning om copyright, hvor EU kan begrænse eller helt forhindre EUs borgere i at fotografere turistattraktioner, mindesmærker, arkitektoniske landemærker og lignende, hvis kunstnerne bag betegner dem som kunstværker, som de alene har copyright på.

»De mener, at hvis folk lægger billeder af den slags på Facebook, Instagram eller andre sociale medier og overlader de kommercielle rettigheder til dem, så er det problematisk. Så de vil have, at man skal bede skaberne eller arvingerne om lov til at bruge sine egne billeder, når man offentliggør dem,« siger Rina Ronja Kari til BT.

LÆS OGSÅ:

Hun nævner blandt andet Eiffeltårnet i Paris som eksempel.
Her har Frankrig allerede en national regel, der forbyder at tage billeder af det verdensberømte tårn om natten, og offentliggøre dem, fordi det lys der ligger på tårnet regnes for et kunstværk.

»I virkeligheden handler det om vores frihed til at bevæge os i det frie offentlige rum, og dokumentere det. For hvis du tager et billed af dit barn i et soppebassin foran en bestemt bygning eller et springvand, der regnes for et kunstværk, skal du sætte dig ind i om det er lovligt på forhånd.«

Anders Vistisen der sidder i EU-parlamentet for DF, bakker op om Rina Ronja Karis ændringsforslag mod de nye fælles EU-regler om copyright på billeder af offentlige monumenter.

Han kaldet forslaget for 'gakket', og vil også stemme mod på torsdag:

»Det er endnu et af de her gakkede EU-forslag. Det er umuligt at håndhæve og man skal have ret til at tage billeder på offentlige steder og pladser. Og jeg forventer også, at vores gruppe i Parlamentet (De Europæiske Konservative og Reformister. Red.) vil stemme imod det,« siger han til BT.

Også det socialdemokratiske medlem af EU-parlamentet, Christel Schaldemose, mener, at forslaget er tåbeligt:

»Selvfølgelig skal man have fuld frihed til at tage billeder i hele EU. Det er en absurd tankegang, og det er ikke meningen, at EU skal indskrænke folks frihed. Vi vil forsøge at fjerne det helt, og så ellers lade det være op til de enkelte lande, hvad de vil gøre,« siger Schaldemose til BT.

»Når vi stemmer på torsdag, tror jeg, at der vil være flertal for at løse det på en ordentlig måde,« siger en optimistisk Schaldemose, der tror, at det nye vidtgående forslag ikke vil blive vedtaget af EUs sidste instans:

»Selvom det mod forventning bliver stemt igennem i parlamentet, så kommer det ikke igennem Ministerrådet. Det er jeg ret sikker på,« siger hun til BT.