Dansk Folkepartis formand sender fra talerstolen i Herning en direkte opfordring til regeringspartierne i Aalborg og Nyborg.

Kom til forhandlingsbordet. Og gør det meget gerne allerede i næste uge.

Dansk Folkeparti vil ændre det dagpengesystem, som partiet selv var med til at indføre. Og det skal gå hurtigt, understreger partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) under årsmødet i Herning, hvor han sender en meget direkte opfordring til Socialdemokraterne, der er samlet til kongres i Aalborg, og de Radikale, der har årsmøde i Nyborg.

»Kom nu på banen! Vi har afsat de nødvendige penge i vores finanslovsforslag,« siger han fra talerstolen i MCH Kongrescenter og fortsætter:

»Ville det ikke være til gavn for os alle sammen, hvis man skabte ro om så vigtigt et område«.

Spørgsmål: Hvorfor tror du, at de vil tage imod den opfordring, når regeringen har nedsat en dagpengekommission, der først skal komme med dens anbefalinger i slutningen af 2015?

»På et eller andet tidspunkt bliver de nødt til at gøre det, men det kan godt være, at det ikke er i næste uge«.

Dansk Folkeparti har tidligere foreslået, at genoptjeningskravet bliver halveret fra et år til et halvt i 2015 og 2016, da anbefalinger fra dagpengekommissionen formentlig først vil få virkning fra 2017. Og Kristian Thulesen Dahl mener, at regeringen snart bliver nødt til at reagere, da SF og Enhedslisten også og kræver ændringer - meget gerne i et forhandlingsforløb sideløbende med finanslovforhandlingerne.

»Når Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti siger det her, og der i Socialdemokraterne er mange, der vil have diskussionen nu, så bliver regeringen vel på et eller andet tidspunkt - selv med folkene i Nyborg - nødt til at i indkalde til et møde, hvor vi diskuterer, hvad man kan gøre,« siger partiformanden.

Venstre var også med i forligskredsen bag dagpengereformen og vil ikke ændre på det nuværende system. Men det ændrer ikke på Dansk Folkepartis krav om ændringer. Heller ikke hvis Dansk Folkeparti skal agere støtteparti for Venstre efter et valg.

»Det vi mener nu, det mener vi også efter et valg,« siger Kristian Thulesen Dahl.

»Enhedslisten og SF støtter Helle Thorning-Schmidt som statsminister, selv om de ikke er enige om det her område, så det kan åbenbart godt lade sig gøre at støtte en statsminister, som ikke nødvendigvis er helt enig med en selv,« fortsætter formanden, der er indstillet på, at et nyt dagpengesystem vil koste.

»Hvis man siger, at det nuværende dagpengesystem er bunden og laver et konjunkturbaseret system, der siger, at vi har et bedre sikkerhedsnet med en kortere genoptjeningsperiode og længere dagpengeperiode, når vi har lavkonjunktur og højere ledighed, så koster det selvfølgelig nogle penge«.

Men hvor meget må det så koste?

»Det afhænger jo af en masse ting, for hvad ville de her mennesker, der ikke er på dagpenge, så være på andre ydelser? Eller hvad ville der ske?,« siger Kristian Thulesen Dahl.