Kristian Thulesen Dahl kan tage årsmøde med en vished om, at DF aldrig har været større. Men han kan ifølge en politisk redaktør se frem mod en ganske alvorlig prøve, hvis blå blok vinder det kommende valg.

Med meget få undtagelser har Dansk Folkeparti på hvert årsmøde siden 1996 kunnet konstatere en vækst i antallet af medlemmer. Det gælder også weekendens årsmøde i Herning.

Det præcise medlemstal bliver først offentliggjort, når de delegerede er samlet i MCH Kongrescenter, men ifølge formand Kristian Thulesen Dahl (DF) har partiet har rundet 14.700 medlemmer. Det vil sige, at der er kommet flere end 2.500 nye DFere til siden årsmødet i 2013.

»Det er fantastisk at opleve så stærk en medlemstilgang over hele landet, og det gør jo, at vi i højere grad bliver et parti, som man kender i alle dele af Danmark,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Spørgsmål: Så Dansk Folkeparti skal vel ikke bruge årsmødet til så meget andet end at juble?

»Vi skal glæde os over det, der er gået godt, men også vide, at der er lang vej til, at det bliver omsat til mandater ved et folketingsvalg. Der skal kæmpes hårdt, og det vil vi selvfølgelig også bruge årsmødet til at minde hinanden om - og så også lige til at få finpudset og skærpet retorikken på nogle punkter«.

Retorikken har i det seneste lange stykke tid kredset om emner som social dumping og indvandring af arbejdskraft, og det er ifølge Radio24syvs politiske redaktør, Jesper Termansen, i det lys, at medlemsvæksten i Dansk Folkeparti skal ses. Og i lyset af, at det største af regeringspartierne ikke har evnet at sætte sig igennem på de områder.

»Jo vanskeligere Socialdemokraterne har det både med arbejdskraftindvandring, social dumping, udlændinge og så videre, jo bedre går det for Dansk Folkeparti,« siger Jesper Termansen.

Med den medvind, som Socialdemokraternes modvind og hotte emner som social dumping og indvandring har givet DF, vil weekendens årsmøde heller ikke blive præget af nye store politiske udspil fra partiet.

»Da det er det sidste årsmøde inden folketingsvalget, er der en sund interesse fra danskernes side. Det vil vi bruge til at konkretisere, hvad der er vigtigt, så danskerne kan vide, at vi vil kæmpe hele vejen for at få tingene gennemført,« siger partiformanden.

Udover et traditionelt fokus på rets- og indvandringspolitik vil spørgsmålet om, hvorvidt den offentlige sektor skal vokse eller ej, også komme til at fylde i kongressalen i Herning

»Det er fordi, vi gerne vil have en ældrepleje, der er i orden, og en sundhedssektor baseret på, at der er fri og lige adgang,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Netop ønsket om vækst i det offentlige kan ifølge Jesper Termansen blive svært at få opfyldt, hvis blå blok skal danne regering efter det kommende valg. Især hvis mandaterne falder ud, så Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister også skal tage hensyn til de Konservative og Liberal Alliance.

»Så bliver der ret snævre grænser for, hvor meget vækst man kan skabe i den offentlige sektor,« siger Jesper Termansen.

Han spår også, at Kristian Thulesen Dahl i et samarbejde med V, K og LA vil få svært ved at tilfredsstille de medlemmer og vælgere, der har forladt Socialdemokraterne til fordel for Dansk Folkeparti.

»Når man som Kristian Thulesen Dahl har brugt sin formandstid på systematisk at lægge sig som et alternativ til Socialdemokraterne, så er det også det, man bliver testet på,« siger Jesper Termansen.