Markante stemmer i Venstre har udtalt kritik af Inger Støjbergs ageren i sagen om genbehandlingen af flere end 2.000 statsborgerskabssager, men Dansk Folkeparti slår ring om integrationsministeren.

Udlændinge-, integrations og boligminister Inger Støjberg (V) får ikke uventet støtte fra Dansk Folkeparti, efter flere af hendes markante partikolleger udtaler skarp kritik af hendes hårde linje over for udlændinge.

»Jeg kan slet ikke se nogen grund til det. Nogle af de her såkaldte profiler fra Venstre burde stikke fingeren i jorden og filosofere lidt over, hvad der er i Danmarks interesse i stedet for at komme med fine juridiske og menneskeretslige vurderinger af, hvor mange udlændinge Danmark er forpligtet til at give opholdstilladelse og statsborgerskab,« siger Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen (DF).

»Vi skal nok slå ring om ministeren. Så længe vi kan se, at tingene bevæger sig i den rigtige retning, og ministeren er lydhør over for Dansk Folkeparti, kan hun regne med os. Og jeg synes, det vil klæde de her såkaldte profiler, hvis de også bakkede op om linjen og havde øjne for, hvilke massive udfordringer Danmark står over for.«

Onsdag besluttede Inger Støjberg, at Indfødsretsudvalget skulle genbehandle 2.500 udlændinges sager, selv om de allerede er blevet behandlet og godkendt af et flertal i udvalget uden forbehold og blot venter på at blive optaget på lovforslaget.

Et flertal i udvalget vedtog dog torsdag at fastholde dispensationen i sagerne.

Flere markante Venstre-profiler kritiserede torsdag morgen Integrationsministerens beslutning.

»For mig hører det ingen steder hjemme. Det kan man ikke tillade sig. Det er stillet dem i udsigt, og derfor skal man bare se at få den sag gjort færdig i Folketinget,« siger tidligere minister og folketingsmedlem for Venstre Birthe Rønn Hornbech i torsdagens Politiken. Birthe Rønn Hornbech har blandt andet en fortid som integrationsminister for Venstre.

Jens Rohde (V), medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, kritiserer Inger Støjberg for at ville lovgive med tilbagevirkende kraft.

Men den kritik har Martin Henriksen ikke meget til overs for.

»Hvis der er nogen, der påstår, at man lovgiver med tilbagevirkende kraft ved at sige, at de her mennesker ikke skal have statsborgerskab, så har man slet ikke forstået, hvad det handler om. Statsborgerskabet får man ved en lov, og det er meget svært at sige, at man lovgiver med tilbagevirkende kraft, når loven ikke er vedtaget endnu. Det giver dybest set ikke mening,« siger han.

Spørgsmål: Hvad ville der ske i Dansk Folkeparti, hvis medlemmer udtalte en så markant kritik af partiets linje?

»Sådan noget håndterer vi internt. Men det er klart, at hvis man i Dansk Folkeparti havde sagt, at man var lodret uenig på et af de områder, som betyder meget for partiet, så kunne da godt have haft nogle konsekvenser. Men det håndterer vi på de interne linjer, og hvordan, Venstre vil håndtere det her, må de fuldstændig selv om. Det vil jeg ikke blande mig i.«