Fortællingen om, at der er asylstramninger på vej i Danmark, har spredt sig ud i verden, og det kan forklare, at der tilsyneladende nu kommer færre flygtninge til Danmark. Socialdemokraterne glæder sig over effekten.

Mange flygtninge og borgere i kriseramte områder er klar over, at der er stramninger af de danske asylregler på vej, fortæller tre syriske flygtninge til Berlingske. De er alle tre rejst til Danmark, fordi de havde hørt, at det var hurtigt at blive familiesammenført i netop Danmark.

»Det er det hurtigste sted at få familiesammenføring. Jeg så det med andre dele af min familie. Der gik kun tre til fem måneder, før de kunne komme med til Danmark,« siger HK, en kvinde fra Damaskus, som ønsker at være anonym.

Også Mohanad Fakih, en syrisk læge, er flygtet til netop Danmark af den grund, at familiesammenføringen er hurtig. Han frygter regeringens stramninger:

»Efter jeg er kommet til Danmark, har jeg hørt om den her nye lov, og den gør mig ked af det. For så var Danmark måske slet ikke det bedste sted at tage hen. Jeg vil bare se min kone igen så hurtigt som muligt, og derfor tog jeg til Danmark,« siger Mohanad Fakih til Berlingske.

De tre flygtninge har telefonisk oplyst familie og venner, som stadig er i Syrien, om, at reglerne bliver strammet i Danmark, og at Danmark ikke længere er et godt sted at tage hen. De andre flygtninge, de omgås med til daglig, har gjort det samme.

På den måde har rygtet om stramningerne spredt sig i Syrien, og dermed har regeringens stramninger allerede haft en effekt, selv om de endnu ikke er vedtaget.

Det mener generalsekretæren i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, som siger, at det er »helt rigtigt«, at regeringens snak om stramninger har betydning for antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark.

»Det er en kendsgerning i dag, at hvis man sender et signal om, at nu sker der det ene og det andet, spiller det en rolle for dem, der er her, og dem, de kender derhjemme,« siger Andreas Kamm.

Stramningerne kan være en forklaring på, at antallet af asylansøgere allerede er faldet fra september til oktober.

»Jeg vil ikke udelukke, at det har haft en betydning, men det er næsten umuligt at regne ud hvor stor betydning,« siger Andreas Kamm og fortsætter:

»Det er jo en kæmpemæssig debat, der har kørt, og det har de syrere, der allerede er her, jo været vidner til. Så man kan ikke afvise, at det har en effekt. Det er kun et spørgsmål om hvor stor.«

Kamm understreger, at langt de fleste syrere allerhelst vil kunne blive i deres hjemland, og at dem, der vælger at flygte, ikke har et klart mål for, hvilket land de vil til i begyndelsen af rejsen.

»Men jeg er helt sikker på, at der er to ting, der kan have betydning for, hvor man rejser hen, når man først er kommet til Europa: Den ene er, om chancen for at få opholdstilladelse eller blive anerkendt som flygtning er stor eller lille, den anden er familien,« siger Andreas Kamm.

Den socialdemokratiske integrationsordfører, Mette Reissmann (S), er glad for at blive bekræftet i, at lovforslaget har den effekt, som hun håbede på.

»Det er altid rart at kunne konstatere, at et lovforslag har en effekt, inden det overhovedet er vedtaget. Vi kunne jo se, at tallene faldt, allerede da rygtet om stramningerne begyndte at løbe,« siger hun.

Den radikale integrationsordfører, Marlene Borst Hansen (R), ville allerhelst have fælles asylregler på EU-niveau, men når de nu ikke eksisterer, hæfter hun sig ved, at det vil tage lige så lang tid at blive familiesammenført i Danmark som i Sverige.

»Det skal ikke være sådan, at vi skal se en strøm af flygtninge til Danmark, fordi vi har kortere sagsbehandlingstid. Men fra radikal side har det ikke været hensigten at skræmme nogen fra at søge til Danmark. Det er heller ikke regeringens politik at skræmme nogen fra at tage til Danmark,« siger hun.

Politisk ordfører for Venstre Inger Støjberg (V) mener stadig ikke, at regeringens nye regler er stramme, selv om de tilsyneladende har haft en effekt.

»Vi må så bare håbe, at de ikke opdager, at regeringens regler i virkeligheden er lempelige, og at rygtet fortsætter med at gå om, at vi er blevet strammere,« siger hun.

Støjberg vil nemlig gerne have, at antallet af asylansøgere skal fortsætte med at falde.

»Jeg har ikke behov for, at der kommer rigtig mange familiesammenførte syrere til Danmark. Det har jeg ganske enkelt ikke. Vi skal hjælpe folk i nød, men vi skal ikke være tossegode, for så bliver vi bare en magnet for asylsøgere og deres familier,« siger hun.