Trods fortsatte overgreb på oppositionen i Ukraine vil udviklingsministeren nu støtte reformer af landets retssektor med 14 millioner kroner. Venstre bakker op, men efterlyser, at regeringen også bruger pisken over for det ukrainske styre.

Selv om det netop afholdte parlamentsvalg i Ukraine er blevet kritiseret af udenlandske observatører, og selv om det ukrainske styre fortsat fængsler medlemmer af oppositionen, er den danske regering nu parat til at give bistand til landets myndigheder. Det skriver Berlingske.

- Vi vil støtte reformer af retssektoren i Ukraine med 14 millioner kroner. Det er et område, hvor der i den ukrainske regering er vilje til reformer, og dem er der hårdt brug for, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til avisen.

- Det ukrainske retssystem er præget af ineffektivitet, manglende uafhængighed, korruption og ringe gennemsigtighed, og det har ført til politisk motiverede retssager mod oppositionen, forklarer udviklingsministeren.

Han erkender, at det kan se mærkeligt ud, at Danmark nu skal bruge penge på at støtte et retssystem, der fængsler oppositionsmedlemmer – herunder landets tidligere premierminister Julia Timosjenko. Men Christian Friis Bach understreger, at de ukrainske politikere for nylig har vedtaget en ny retsplejelov, som ifølge Europarådet lever op til den Europæiske Menneskerettighedskonvention og blandt andet vil indebære en sikring af forsvareres rettigheder samt andre garantier for en retfærdig rettergang. Og det er implementeringen af denne nye retsplejelov, som Danmark vil støtte økonomisk.

- Selv om vi gennem de seneste år har set bekymrende udviklingstendenser i Ukraine, er det vigtigt, at vi ikke vender ryggen til den ukrainske befolkning. Isolation er ikke vejen frem. Vi kan godt føre de rene hænders politik, men jeg tror ikke, at det giver resultater i Ukraine, understreger Christian Friis Bach.

Venstre støtter den nye bistand, selv om det store oppositionsparti er en skarp kritiker af styret i Ukraine og en lige så skarp kritiker af den danske regerings politik over for landet. Det sidste kom ikke mindst til udtryk, da kulturminister Uffe Elbæk (R) i sommer valgte at overhøre en opfordring til at boykotte EM i fodbold i Ukraine.

- Vi vil ikke gå imod et projekt, som civilsamfundet og oppositionen kan få gavn af, og det er jo tilfældet, hvis Ukraines retssystem bliver mere retfærdigt, siger Venstres EU-ordfører, Lykke Friis, til Berlingske. Hun understreger dog, at den nye bistand på 14 millioner kroner til retssektoren ikke kan stå alene »som et enkeltstående, løsrevet projekt.«

Også i den modsatte side af folketingssalen – hos Enhedslisten – støtter man bistandsbevillingen. Også selv om Enhedslistens observatør ved det ukrainske valg, Nikolaj Vilumsen, både så valgsvindel og stemmekøb.

- Det er dybt problematisk, at oligarkerne (de rige magthavere, red.) har stjålet valgsejren. Mediekontrol og stemmekøb har været helt centralt i valgkampen. Det har forhindret det demokratiske potentiale for Ukraine, som Nikolaj Villumsen udtrykte det efter valget for to uger siden.

Men ifølge Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl, giver det alligevel rigtig god mening at støtte reformer af retsvæsenet i Ukraine.

- Det er rigtigt, at det er et klassisk dilemma. Men netop når det gælder retsområdet, har Danmark rigtig gode forudsætninger for at hjælpe med reformer. Hvis det så viser sig, at styret alligevel ikke har den fornødne vilje, skal vi kanalisere pengene over til de folkelige organisationer, siger Christian Juhl til Berlingske.