En ny rapport i den såkaldte Atea-sag tyder på alvorlige uoverensstemmelser, hvor indkøb for over 100 millioner ikke er sendt i konkurrenceudbud efter reglerne. Regionen sætter nu et revisionsfirma til at granske sagen.

Der er onsdag kommet nye informationer frem i den mulige sag om svindel og bestikkelse for millioner mellem Region Sjælland og IT-firmaet Atea.

En analyse fra Rambøll, der er blevet foretaget for regionen, konstaterer således, at regionens IT-afdeling tilsyneladende har undladt at lade en lang række indkøb komme i konkurrence, som reglerne ellers tilskriver.

Som konsekvens af de oplysninger har Region Sjælland valgt at få et eksternt revisionsfirma til at granske den opsigtsvækkende sag yderligere, oplyser regionsrådsformand, Jens Stenbæk (V).

»Umiddelbart kunne det se ud som om, at der indkøbt IT-udstyr uden, at der har været et anerkendt grundlag at indkøbe på. Det er nu det en ekstern revision skal komme tættere på,« siger Jens Stenbæk til Berlingske Nyhedsbureau og uddyber:

»Det er alvorlige ting, der ligger i den her rapport, hvis det er rigtigt, at vi ikke har indkøbt vores IT på et anerkendt aftalegrundlag. Derfor skal det belyses nærmere.«

Rambøll-rapporten peger specifikt på, at der over en periode er indkøbt for 132,2 millioner kroner IT-udstyr, som ikke har været sat i konkurrence på »behørig« vis.

»Der er i fokusperioden identificeret Indkøb som med overvejende sandsynlighed kan kategoriseres som »ikke-behørig konkurrenceudsættelse« for cirka 132,2 millioner kroner svarende til cirka 67 procent af det samlede beløb for de gennemgåede fakturaer,« hedder det analysen.

Analysen baserer sig på 160 fakturaer fra perioden 2013 frem til juni 2015, hvor sagen blev politianmeldt.

Blandt de 160 fakturaer er de 20 største ordrer fra Atea, som har været regionens primære IT-leverandør.

Bestikkelsessagen tog for alvor fart 9. juni, da politiet ransagede en stribe private adresser og virksomheder på Sjælland. 13 personer er sigtet for at have medvirket i bestikkelsessagen, der trækker tråde helt op til toppen af Rigspolitiet, til Region Sjælland og to IT-firmaer.

Der er tidligere blevet nævnt beløb, der potentielt vil placere sagen som danmarkshistoriens største bestikkelsessag.

Mistanken er, at medarbejdere i to IT-firmaer har bestukket ansatte i Region Sjælland med rejser, hotelophold, penge og sponsorater mod at få insider-viden om de udbud, regionen havde på IT-området.