Regeringen nedjusterer asyltallet for 2016 fra 25.000 til 10.000 personer. Løkke vil have tallet længere ned.

København. Da flygtninge og migranter i september sidste år gik på de danske motorveje, var det et varsel om øgede asyludgifter i Danmark.

Men siden har blandt andet beslutningen om at lukke den såkaldte Balkan-rute og EU's aftale med Tyrkiet ført til markant færre asylansøgere end ventet.

Det får nu konsekvenser for regeringens beregninger over asyludgifterne.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fastslår mandag, at regeringen nu nedjusterer asyltallet for 2016 fra 25.000 til 10.000 personer. Det vil reducere omkostningerne med omkring tre milliarder kroner, siger statsministeren i en tale på Facebook.

- Da mit parti sidst var i regering, kom der omkring 5000 asylansøgere til Danmark om året. Det steg voldsomt i 2013, 2014 og 2015. Og alene sidste år kom der over 21.000 hertil. Det var alt, alt, alt for mange, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

- Derfor greb vi ind. Vi strammede opholdsvilkårene. Vi lavede integrationsydelse. Vi pressede på i EU. Vi satte ind ved grænsen, og nu er politikken heldigvis begyndt at virke.

- Derfor kan vi nu nedjustere asyltallet fra 25.000 til højest 10.000 i år. Det betyder, at udgifterne falder meget med ca. tre milliarder kroner. Det er godt. Det er penge, vi kan bruge på noget andet. Men det er fortsat for mange. Tallet skal længere ned.

- Derfor skal vi stramme yderligere. Og vi skal skærme os, så vi aldrig igen oplever kaos med folkevandringer på motorvejene, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han nævner ikke, hvad de sparede penge skal bruges på. Flere partier vil givetvis presse på for at pengene i stedet for asyludgifter skal gå tilbage til udviklingsbistanden. Her kan de måske bruges på hjælp til flygtningelejrene i de nærområderne.

Men det kunne måske også være fristende for regeringen at lade dem indgå i den store 2025-plan, der præsenteres tirsdag.

Med sin melding om yderligere stramninger i asyl- og udlændingepolitikken rækker statsministeren hånden frem mod Dansk Folkeparti, der har gjort markante stramninger til hovedkravet i forhandlingerne.

Lars Løkke Rasmussen sætter samtidig ord på den bekymring, som måske især har genklang hos Dansk Folkepartis vælgere:

- Danmark skal forblive Danmark. Ikke kun i dag. Ikke kun i morgen eller næste år, men også når vi kigger årtier eller generationer frem, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

- Danmark er en stærk nation, men verden omkring os er ustabil og utryg. Vi er mange, der sidder tilbage med en knugende fornemmelse i maven, når vi ser på vores børn eller børnebørn. Og tænker, hvordan skal det mon gå, når de bliver voksne.

- Store flygtningestrømme har presset os og Europa. Afskyelige terrorhandlinger har ramt i flæng. Krige og konflikter rykker tættere på, og den globale økonomi er urolig. Vi skal passe på Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/