Hvis ikke miljøminister Ida Auken (SF) snart indfører en lov, der nedbringer luftforureningen i de store byer, er Det Økologiske Råd parat til at stævne den danske stat ved EU-Kommissionen.

Biler og busser kører osende igennem de danske storbyer, og om tre år vil luften være så tyk af os, at det strider mod EUs regler om luftkvalitet. Samtidig udsætter miljøministeren sine lovede initiativer på området – initiativer, der er brug for nu, mener Det Økologiske Råd.

- Man er nødt til at gøre noget ved det her, for der er rigtig mange mennesker, der lider under den sundhedsskadelige luftforurening. Der er hundreder af dødsfald i København hvert eneste år, som skyldes forurening fra biltrafikken, så der er akut behov for en indsats, siger miljøingeniør Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd.

Ifølge Politiken har Ida Auken udsat sine initiativer for ren luft – heriblandt et forslag om renluftzoner – med henvisning til nye tal, der ifølge ministeren viser, at København alligevel ikke kommer til at overskride EUs grænseværdi for de såkaldte kvælstofoxidgasser (NO2), fordi der fremover kommer flere miljøvenlige biler. Men det er en fejlagtig konklusion, viser en ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) under Aarhus Universitet. Den konkluderer, at mindst syv gadestrækninger vil overskride grænseværdien i 2015, skriver Politiken.

- Der er gadestrækninger, der er meget mere forurenede end den målstation, man har brugt på H.C. Andersens Boulevard (i miljøministerens beregning af grænseværdien, red.), og derfor har vi henvendt os til EU-Kommissionen, siger Kåre Press-Kristensen, der er parat til at gå hele vejen sammen med Det Økologiske Råd for at få renere luft i de danske byer.

- Jeg forventer, at lovforslaget om renluftzoner kommer op igen og bliver besluttet, så vi får ren luft i de danske byer. Hvis det ikke sker, bliver vi nødt til at klage til kommissionen igen og i yderste konsekvens bede om en åbningskrivelse, som er første skridt på vejen mod en retssag mod staten, siger han.

Miljøministeren lover, at hun vil komme med et initiativ, men det vil først ske, når Trængselskommissionen – der blev nedsat, da Betalingsringen blev droppet – kommer med sine ideer.

- Det kommer i januar, og i stedet for at tage to runder med alt, hvad det indebærer, nøjes vi med én, der samler det hele. Vi har ventet i 10 år – så kan vi godt vente tre måneder til, siger Ida Auken til Politiken.