Den danske økonomi er som en syg patient. Det sætter nye tal fra Økonomiministeriet en fed streg under. 2,1 millioner danskere - eller mere end hver tredje dansker - lever af andres penge i 2013.

At det står så skidt til, skyldes bl.a., at skiftende regeringer har svigtet og ikke grebet ind i tide, lyder det nu fra en tidligere økonomisk vismand.

- Den tidligere regering ødelagde dansk økonomi, mens den nuværende regering ikke ved, hvad den skal gøre ved den. Det er problemet, siger professor i økonomi ved Syddansk Universitet og tidligere vismand, Christen Sørensen.

I 2013 sættes der med 2,1 millioner mennesker ny rekord for, hvor mange der lever af indkomstoverførsler. Det viser tal fra den økonomiske redegørelse fra Økonomiministeriet, december 2012.

De 2,1 millioner mennesker, der i 2013 lever af indkomstoverførsler, omfatter folkepensionister, efterlønnere, kontanthjælpsmodtagere, dagpengemodtagere, førtidspensionister, SU-modtagere og modtagere af forskellige andre ydelser.

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN 

- Det, vi nu betaler for, er jubeloptimismen og dumheden i midten af nullerne. Man skulle have reduceret dagpenge-perioden, strammet op og gennemført arbejdsmarkedsreformer, da det gik godt, siger Christen Sørensen.

Han mener, at der med 2,1 millioner mennesker på offentlig forsørgelse bliver lagt et yderligere og massivt pres på den danske økonomi.

LÆS MERE I DAGENS UDGAVE AF BT ELLER KØB E-AVISEN HER

Læs også:
- Hun får 23.000 om måneden
- Han betaler for at gå på arbejde

Pres på dansk økonomi

- Der ligger et stort pres på dansk økonomi. Vi er meget afhængige af, at beskæftigelsen er høj, fordi det er så dyrt, når der er så mange, der skal have understøttelse, og understøttelsessatser og øvrige indkomstoverførsler er relativt høje i Danmark, siger Christen Sørensen.

Samtidig bliver udfordringen ekstra stor, fordi vi står midt i en økonomisk krise, der, ifølge Christen Sørensen, er værre, end vi hidtil har antaget. Han mener ikke, at der er nogen klare indikationer på, at vi er på vej ud af krisen. Tværtimod forventes arbejdsløsheden at stige yderligere.

- Stigningen er udtryk for, at det går dårligt i dansk økonomi - og at man ikke skaber job, siger Christen Sørensen, der peger på, at vi i Danmark har lagt den dyre forsørgerpligt i hænderne på staten, og det er en væsentlig årsag til, at 2,1 millioner mennesker er på offentlig forsørgelse i år.

Er det holdbart, at 2,1 mio. danskere modtager overførselsindkomst?

Deltag i debatten under artiklen.