På trods af advarsler om at irakisk politi torturerer og mishandler fanger, har den danske Irak-styrke medvirket til at tage et hidtil ukendt højt antal irakere til fange og overlade dem til det irakiske politi.

Det fremgår af de mere end 391.832 lækkede amerikanske militærlogs, som i dag ventes offentliggjort af organisationen WikiLeaks, skriver Information. Over for Folketinget har Forsvarsministeriet i et svar til Forsvarsudvalget i august 2006 oplyst, at den danske bataljon i Irak har tilbageholdt 21 personer i 2004 og 2005. Nu dokumenterer de lækkede logs, at den danske Irak-styrke i denne periode har medvirket til tilfangetagelsen af mindst 95 personer, hvoraf mindst 62 blev overladt til de irakiske myndigheder. Det er sket, selv om koalitionsstyrkerne ifølge de lækkede logs selv har overværet, hvordan det irakiske politi har tortureret og mishandlet fanger, ligesom menneskerettighedsorganisationer har rapporteret om omfattende tortur af fanger i det irakiske politis varetægt.
KLIK HER og se de tusindvis af rapporter, som WikiLeaks har modtaget fra en hemmelig kilde.

Når der er markant forskel mellem det tal, Forsvarsministeriet har oplyst over for Folketinget, og de mange tilfangetagelser den danske styrke ifølge de lækkede logs har medvirket til, skyldes det ifølge Informations kilder i forsvaret, at forsvaret tidligt i løbet af 2004 rutinemæssigt begyndte at tage britiske soldater med på operationer. Derfor var det rent fysisk briterne, der lagde hånd på fangerne i forbindelse med tilbageholdelser og dermed også briterne, der stod tilbage med det juridiske ansvar. Men ifølge menneskerettighedseksperter er den strategi ikke holdbar. - Hvis det er danskerne, der står for en operation og så bare får nogle andre til at pågribe fangerne for at slippe for videre ansvar efterfølgende, så virker det til at være en omgåelse af Genèvekonventionen, siger jurist ved Institut for Menneskerettigheder Peter Vedel Kessing. - Hvis de her oplysninger er korrekte, har de politiske beslutningstagere forsømt deres moralske forpligtelser, siger Socialdemokratiets forhenværende udenrigsminister Mogens Lykketoft. Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) havde fredag ikke mulighed for at deltage i et interview. /ritzau/

VED DU NOGET? TIP BT.DK PÅ 1929@BT.DK ELLER KLIK HER!