Ruslands øgede militære tilstedeværelse tæt ved Sverige og Danmarks grænser får de to lande til at udvide deres militære samarbejde. Rapport med forslag præsenteres i slutningen af marts.

Danmark og Sverige vil øge forsvarssamarbejdet til søs og i luften i fredstid, fremgår det af dele af en rapport fra det svenske Forsvarsministerium, som avisen Svenska Dagbladet har offentliggjort.

Den svenske forsvarsminister Peter Hultqvist (S) bekræfter over for Sveriges Radio, at planerne er så fremskredne, at forslagene præsenteres i slutningen af marts.

Det øgede forsvarssamarbejde mellem det neutrale Sverige og NATO-medlemmet Danmark vil ifølge de nuværende oplysninger være ret vidtgående. Ifølge det svenske medie Sveriges Radio drejer det sig om udveksling af fortrolige informationer, men også om at landene vil give hinandens flåde- og luftvåben lov til at benytte deres respektive flåde- og flyvebaser til optankning og til øvelser.

»Det drejer sig om, hvordan man for flåden såvel som for flyvevåbnet kan øge informationsudbyttet, men også om hvordan vi kan få bedre adgang til hinandens territorialfarvand og luftrum,« siger den svenske forsvarsminister, Peter Hultqvist, til Sveriges Radio.

Fra svensk side lægges der ikke skjul på, at det er begivenhederne i Ukraine og den øgede russiske militære tilstedeværelse tæt ved Sverige og Danmarks farvand og luftrum, der har aktualiseret planerne om et øget militært samarbejde.

Chefen for den svenske generalstab, generalløjtnant Dennis Gyllenspore, siger ifølge Sveriges Radio:

»Det, der sker i vores nærområde aktualiserer og betoner vigtigheden af at gå videre og udvikle vores bilaterale samarbejde med Danmark,« siger han.

De russiske spionflyvninger tæt på svensk og dansk luftrum har også medvirket til beslutningen om at udvide samarbejdet.

Midt i december kom et dansk SAS-fly fra Cimber Air på kollisionskurs med et russisk spionfly, der cirklede rundt i internationalt luftrum over Østersøen syd for den svenske kyst. Jagerfly fra både Sverige og Danmark gik på vingerne for at gøre opmærksom på, at man var klar over den russiske tilstedeværelse.

Det foreslåede militære samarbejde vil dog ikke alene koncentrere sig om flytrafik, men også om øvelsesaktivitet og brug af hinandens militæranlæg.

Danmarks forsvarsminister, Nicolai Wammen (S), ser frem til at se konklusionerne af det analysearbejde, der er i gang i forbindelse med at øge samarbejdet.

»Det giver altid god mening at se på, om vi kan arbejde tættere sammen med vores naboer – også udfra et ressourcemæssigt synspunkt,« udtaler han ifølge en pressemeddelelse.

Ministeren nævner for eksempel, at de samlede ressourcer i forhold til havmiljøovervågning kan bruges bedre bedre, og at afbureaukratisering kan gøre det lettere for landenes forsvar at øve sammen.

»Det er også klart, at den seneste udvikling fra øst spiller ind og har givet anledning til at se på, om der er områder, hvor vi kan udvide samarbejdet,« siger Nicolai Wammen.

De fem nordiske lande samarbejder i forvejen i Nordic Defence Cooperation om uddannelse, operationer, øvelser, kapaciteter og materiel.