Udenrigsministeriet følger nøje situationen i Tyrkiet efter weekendens mislykkede kupforsøg.

København. Den tyrkiske ambassadør i Danmark stod torsdag skoleret under et møde i Udenrigsministeriet.

Ambassadør Mehmet Dönmez mødtes med ministeriets udenrigspolitiske direktør, Lone Wisborg. Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Det var situationen i Tyrkiet efter weekendens mislykkede kupforsøg, som var på dagsordenen. Lone Wisborg udtrykte stor bekymring over de seneste dages udvikling i landet over for ambassadøren.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har erklæret undtagelsestilstand i landet og samtidig åbnet for at genindføre dødsstraf.

Overvejelserne om dødsstraf har vakt bekymring fra dansk side, hvilket Lone Wisborg også udtrykte over for ambassadøren.

Hun opfordrede Tyrkiet til at "fastholde og beskytte landets demokratiske institutioner og processer og stå vagt om retsstatsprincipperne".

Den diplomatiske opsang i Udenrigsministeriet kom, efter at SF, De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti tidligere torsdag opfordrede ministeriet til at kalde ambassadøren til samtale.

Siden weekendens fejlslagne militærkup har Erdogan og hans regering gennemført en større udrensning.

Blandt andet er 9000 politibetjente blevet fjernet fra tjeneste, og flere end 6000 medlemmer af de væbnede styrker er blevet anholdt. Det samme er næsten 3000 dommere og anklagere.

I mandags mødtes EU's udenrigsministre i Bruxelles, hvor de benyttede lejligheden til at advare den tyrkiske præsident mod at genindføre dødsstraffen.

Det gentager udenrigsminister Kristian Jensen (V) torsdag i en skriftlig kommentar, hvor han også kommer ind på undtagelsestilstanden.

- Mit signal til Tyrkiet var, at I er på vej i den forkerte retning. Det gælder endnu mere i dag efter de seneste dages udvikling. Som jeg tidligere har sagt, kan jeg ikke se, at Tyrkiet kan være EU-kandidatland, hvis de genindfører dødsstraf, siger udenrigsministeren.

/ritzau/