Kontanthjælpsreformen med det »moderne kontanthjælpsloft« skal ifølge regeringen skabe et større incitament til at arbejde ved at gøre skelet større mellem at arbejde og modtage kontanthjælp større i kroner og øre.

Og det lykkes, hvis man skal tro en ny analyse, som Dansk Arbejdsgiverforenings magasin, Agenda, har foretaget. Bare ikke ret meget.

Beregningerne viser nemlig, at Danmark med det nye kontanthjælpsloft stadigvæk vil være blandt de lande i verden, hvor der er færrest penge at hente ved at tage et arbejde sammenlignet med at modtage kontanthjælp.

Faktisk vil Danmark være det land i verden, hvor forskellen er mindst. Hos den liberal tænketank Cepos står man ikke ligefrem og klapper af regeringens middel til at nå dens ambitioner om et øget incitament til at tage et arbejde:

»Rigtig mange kontanthjælpsmodtagere har i dag kun en relativ lille gevinst ved at tage sig et lavtlønsarbejde. Og der kan det nye kontanthjælpsloft ikke løse problemet alene,« siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen til Agenda.

I Sverige er systemet skruet helt anderledes sammen, og her er incitamentet i kroner og øre større ved at tage et lavtlønsarbejde, end hvis man modtager kontanthjælp.

Cepos’ svenske kollegaer i den borgerlige tænketank Timbro mener da også, at de danske politikere bør kigge mod Sverige, hvis de mangler inspiration. Det siger Jesper Ahlgren, der er cheføkonom i den borgerlige tænketank:

»Hvis ikke man holder et skarpt øje med udgifterne til overførselsindkomster, så kan de hurtigt blive uhåndterlige. Derfor vil jeg bestemt opfordre danske politikere til at lade sig inspirere af den svenske model,« siger han og fortsætter:

»En af hovedudfordringerne for de skandinaviske velfærdsstater er at sørge for, at der er et incitament til at arbejde. Og på dette område har svenske politikere været økonomisk ansvarlige.«

Den skarpeste konkurrent til Danmark på listen er Finland.