Regeringen har torsdag fremlagt sin strategi for Danmarks tilstedeværelse i Afghanistan de næste tre år. Den civile indsats er i fokus.

Et nyt kapital i dansk-afghansk historie indledes nu, hvor det danske bidrag i Afghanistan ikke længere skal være en kampmission. De militære kamptropper bliver udskiftet med personer, der kan hjælpe afghanerne med blandt andet rådgivning og transportopgaver.

Det oplyser udenrigsminister Martin Lidegaard (R) på et pressemøde torsdag, hvor en ny strategi for den danske indsats i Afghanistan bliver præsenteret.

»Den primære indsats de kommende tre år vil ikke være med fokus på militæret, men derimod den civile indsats,« siger Martin Lidegaard på pressemødet, hvor også forsvarsminister Nicolai Wammen (S) og handels - og udviklingsminister Mogens Jensen (S) deltager.

Fra 2015 ligger det fulde ansvar for Afghanistans sikkerhed samt politiske, økonomiske og sociale udvikling hos afghanerne, understreger udenrigsministeren. Det internationale samfund vil dog fortsat bistå landet med betydelig støtte.

»En ting er, at vi er kommet langt med at vinde krigen - nu handler det om at vinde freden,« lyder det fra udenrigsministeren.

Han erkender samtidig, at »ingen går ud fra, at det kun kommer til at gå snorlige« at gøre Afghanistan fuldstændig uafhængig af international støtte.

Strategien er torsdag blevet præsenteret for Det Udenrigspolitiske Nævn, og samtlige partier i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten står bag den fremtidige Afghanistan-indsats.

Udenrigsministeren vil desuden undersøge, hvad politikere, embedsmænd og generaler kan lære af de 13 års krig i Afghanistan. Men trods flere spørgsmål til netop den »erfaringsindsamling«, som ministeren ønsker at sætte i gang, kom han ikke med yderligere detaljer om, hvad indsamlingen konkret skal bestå af; om det eksempelvis er eksterne folk, der skal stå for indsamlingen.

»Det er et spørgsmål om at vise, at vi også godt kan finde ud af at kigge bagud,« nøjes Martin Lidegaard med at sige.