Danmark er ved at knække over i to

Fraflytning fra land til by får kommunerne til at advare om affolkning. Finansministeren og økonomi- og indenrigsministeren varsler tiltag for nødlidende landsdele.

På fem år er så mange danskere flyttet fra land til by, at Kommunernes Landsforening (KL) nu advarer om decideret affolkning. Det skriver Jyllands-Posten.

Samtidig advarer både kommunerne, topministre og økonomer om, at den spirende økonomiske fremgang er så ulige fordelt på landsplan, at Danmark kan knække permanent over i to dele.

Ifølge avisen peger stadig flere tal på, at storbyerne præsterer begyndende økonomisk fremgang og tusindvis af nye job, mens yderkommuner taber arbejdspladser og slås med økonomisk nedtur og faldende boligpriser.

En ny analyse fra Jyske Bank viser, at der gennem de seneste år er rykket så mange folk fra landet mod storbyerne, at der kan være tale om et strukturelt og permanent skifte.

63 af landets 98 kommuner har oplevet et fald, mens kun 15 kommuner uden for hovedstaden har fået flere tilflyttere.

»Der har gennem årene været en bevægelse fra land mod by, men de seneste år har udviklingen været mere ekstrem end tidligere. Meget markant er der sket en fraflytning fra et område svarende til 83 procent af Danmarks areal,« siger seniorøkonom i Jyske Bank Niels Rønholt til avisen.

Og det er ikke kun de helt unge, der driver bevægelsen fra land mod by. De lidt ældre vælger i højere grad end tidligere også byerne frem for landet, viser analysen.

KLs administrerende direktør, Kristian Wendelboe, påpeger, at det kan få stor betydning for væksten i de enkelte landsdele, at et øget antal af de arbejdspladser, som trækker høje indkomster og skaber overskud, samles i de store byer.

»Udviklingen med, at befolkningen rykker ind mod byerne, og at væksten i højere og højere grad samles i byerne, er accelereret kraftigt. Flere kommuner er ved at blive affolket,« siger han til Jyllands-Posten.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) mener, at et økonomisk opsving vil have afsmittende effekt på andre landsdele. Men han varsler alligevel tiltag for nødlidende landsdele, når han i foråret fremlægger en ny industristrategi for Danmark:

»Hvilke arbejdspladser og virksomheder skal der tages udgangspunkt i, når der skal bygges en industristrategi op for de enkelte landsdele? Hvis man bare giver op i forhold til det industrielle Danmark, rammer det for eksempel Sjælland meget hårdt, og så skal vi finde på noget nyt«.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) siger til Jyllands-Posten, at der i regeringens vækstinitiativer og reformer tages højde for den skæve fordeling af væksten:

»Vi skal være meget opmærksomme på, at den økonomiske fremdrift kommer hele landet til gavn. Risikoen er jo, at landet knækker over«.