Med en ny handleplan vil fødevareminister Dan Jørgensen forbedre forholdene for fjerkræ i Danmark. Blandt andet skal ægproducenter have økonomisk støtte, så flere høns kan komme ud af burene.

Der skal skrues ned for produktionen af buræg, flere høns skal helt ud af burene, og det skal være forbudt at trimme næb på æglæggende høner.

Sådan lyder hovedpunkterne i en ny handlingsplan med 22 initiativer, der skal forbedre forholdene for fjerkræ i Danmark, som fødevareminister Dan Jørgensen (S) lancerer mandag.

Stadig flere danskere putter økologiske æg i kurven i stedet for buræg, når de står i supermarkedet. Derfor skal de landmænd, der er villige til at omlægge deres burægproduktion, have økonomisk støtte.

»Flere høns skal ud af burene, og derfor vil vi nu støtte produktionsformer, der er alternativer til burægproduktion. En høne, der lever hele livet i et lille bur, er efter min overbevisning ikke nogen glad høne,« siger Dan Jørgensen til Berlingske Nyhedsbureau.

Konkret vil der i løbet af i år gives 40 millioner kroner i tilskud til ægproducenter, der vil ændre deres produktionsform, så hønsene ikke længere skal gå rundt i små bure.

»Vi ved heldigvis, at flere og flere forbrugere efterspørger økologiske æg, og de er opmærksomme på de dyrevelfærdsmæssige konsekvenser, der er ved at producere buræg. Og der er vi altså i en situation nu, hvor producenterne sådan set ikke kan følge med, og derfor går vi ind og giver nogle positive økonomiske incitamenter, således at det bliver nemmere for producenter at omlægge deres produktion,« siger fødevareministeren.

Foruden støtten til landmændene har Dan Jørgensen også fundet det nødvendigt at stramme lovgivningen på en række områder.

I dag er de såkaldte hønniker - høns, der endnu ikke er begyndt at lægge æg - slet ikke omfattet af dyrevelfærdslovgivningen, så fremover bliver der stillet krav til, hvor meget plads de må have. Derudover bliver det forbudt at trimme næb på æglæggende høner.

»Vi har et etisk og moralsk ansvar i et land som Danmark. Når vi producerer så mange æg og så mange kyllinger, som vi gør, så skal der selvfølgelig også være styr på dyrevelfærden,« siger Dan Jørgensen.

Fødevareministeren understreger samtidig, at det er vigtigt for ham at »slå to fluer med ét smæk«, når producenterne også får fordele ved at sikre hønsene bedre forhold.

»Det her kan gøres på en måde, hvor det ikke vil skade branchen og gå ud over vores arbejdspladser. Vi ser altså en stadig stigende efterspørgsel efter økologiske æg, og vi er selvfølgelig glade for, at vi kan gå ind og skubbe på i den rigtige retning der, sådan at vi oven i købet hjælper erhvervet med at blive mere konkurrencedygtige og efterkomme den efterspørgsel, der er,« siger Dan Jørgensen.

Fødevareministeriet vil desuden iværksætte en række forskningsinitiativer, der skal sikre bedre velfærd for slagtekyllinger.