Både lønmodtagere og arbejdsgivere roser regeringens nye aftale, der skal styrke arbejdsmiljøet. Især mere fokuserede tilsyn og skærpede bødestraffe til virksomheder, der sjofler arbejdsmiljøet, er gode tiltag, mener organisationerne.

Både LO og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har igennem længere tid presset på for at få regeringen til at styrke arbejdsmiljøindsatsen. Og i noget nær ubemærkethed tæt op ad en valgkamp har regeringen torsdag landet et bredt politisk forlig om nye arbejdsmiljøregler.

Fremover skal Arbejdstilsynet koncentrere sine kræfter om de virksomheder og brancher, der erfaringsmæssigt har de største arbejdsmiljøproblemer, og det bliver rost af både lønmodtagere og arbejdsgivere.

»Det er indlysende rigtigt, at Arbejdstilsynet skal fokusere sit tilsyn på de virksomheder, der har brug for det, og ikke spilde hverken samfundets ressourcer eller virksomhedernes tid med tilsyn, når der er orden i tingene,« siger Karoline Klaksvig, arbejdsmiljøchef i DA.

Aftalen indebærer samtidig, at bødetaksterne skærpes markant for de arbejdsgivere, der igen og igen overtræder arbejdsmiljøreglerne, og det er en god idé, mener DA:

»Bøderne er blevet skærpet på dette område nu for tredje gang inden for seks år. Det er helt i orden, at virksomheder, der har et farligt arbejdsmiljø - og bliver ved med at have det - skal have sanktioner, de kan mærke,« siger Karoline Klaksvig.

Også hos LO får den nye aftale en positiv modtagelse. Næstformand Lizette Risgaard anser det for være »helt rigtigt«, at andelen af virksomheder, der udpeges til tilsyn, fordi de er kendt for at have problemer med at skabe et godt arbejdsmiljø, nu stiger fra 55 til 80 procent.

»Vi skal med alle midler forhindre et dårligt arbejdsmiljø ude på arbejdspladsen, og jeg synes, at det er rigtig fint, at man med denne aftale vil målrette at gå efter synderne,« siger hun.

Selv om LOs næstformand er glad for aftalen, savner hun imidlertid en såkaldt belønningsordning, der skal fungere som en art gulerod for »dygtige« virksomheder. En ordning, som LO tidligere har opfordret regeringen til at indføre.

»En belønningsordning kunne være med til at motivere nogle virksomheder til at forbedre arbejdsmiljøet endnu mere,« siger Lizette Risgaard.