Corydon lokker SF og Enhedslisten med store gaver til sociale forbedringer, hvis de vil lave finanslov med regeringen.

- Vi taler om et pænt, betragteligt milliardbeløb. Uden at sætte helt præcise tal på løfter finansminister Bjarne Corydon (S) nu sløret for, hvordan han vil belønne SF og Enhedslisten, hvis de vil indgå en aftale om finansloven for næste år.

De to partier får frit valg på alle hylder, så længe de affinder sig med, at regeringen ikke vil forhandle dagpengereform før i 2015 eller 2016, selvom det ellers er det, der står som noget af det øverste på både SF-formand Pia Olsen Dyhrs og Johanne Schmidt-Nielsens ønskeseddel.

- Der er en meget, meget åben invitation til dem om, at de i år får mulighed for at gøre nogle af deres mærkesager til virkelighed. Det vil der være penge til. Det eneste, de skal gøre til gengæld, er at stemme ja til, at Danmark får et husholdningsbudget for 2015, siger Bjarne Corydon i et interview med BT.

Så efter tre smalle finanslove kommer der en gavebod?

- Ikke en gavebod, men der kommer en fuldskala demonstration af, at vores politiske projekt kan lade sig gøre i praksis, siger Bjarne Corydon.

Alle bliver inviteret

Foretrækker du en rød finanslov?

- Alle partier bliver inviteret, men der er en form for serve-ret til Enhedslisten og SF, fordi de er en del af regeringens parlamentariske grundlag. Vores oplæg er, at råderummet skal bruges på velfærd, og det ser i øjeblikket ud til, at det kan man alene gøre med SF og Enhedslisten. Det samme med forslaget om at forhøje fradraget for fagligt kontingent. Når man hører de politiske meldinger, bliver det kun gennemført, hvis SF og EL vil være med. Ellers bortfalder det, siger finansministeren.

Enhedslisten vedtog på sit sommergruppemøde i går at gøre ændringer af dagpengereglerne til et hovedkrav for partiet.

Johanne Schmidt-Nielsen truede med, at Thornings ’dumstædighed’ kan koste hende regeringsmagten. Samtidig stiller SF krav om en halvering af genoptjeningsperioden fra 12 til 6 måneder. Det får dog ikke Bjarne Corydon til at ryste på hånden.

- Det er en sag, der ligger dem meget på sinde, og det mener jeg ikke, der er noget forkert i. Vi mener bare at tingene skal tages hver til sin tid. Det må vente, til dagpengekommissionen er færdig med sit arbejde. Det, der er mulighed for i dette efterår, er at tage fat på andre velfærdsforbedringer og mærkesager, siger han og forklarer, at det er sådan, hans udtalelser om, at der er plads til ’sociale forbedringer’, skal forstås.

Ingen dagpengesnak

Hvad betyder sociale forbedringer?

- At der er et råderum til at drøfte bedre vilkår for dem, der har det sværest. Også dem, der har mistet deres indtægtsgrundlag i forbindelse med dagpengereformen?

- Nej, præcis der føler vi, at vi har været. Det er ikke en invitation til at genåbne dagpengediskussionen. Men en invitation til at se, om vi kan hjælpe nogle af de mennesker, der har det sværest. Og det vil der være penge til.Og hvis de røde ikke vil, kan du så lave en aftale med de blå?

- Jeg prøver altid at være meget forsigtig i mine vurderinger. Jeg tror, vi får et hårdt forhandlingsforløb, det er der tradition for, men jeg er fortrøstningsfuld. Oplægget rummer en masse muligheder, først og fremmest for SF og Enhedslisten. Dem må man opfordre dem til at gribe. Det skal de måles på. De får chancen for at gøre mange af deres mærkesager til virkelighed, siger Bjarne Corydon.

På tirsdag fremlægger han sin fjerde finanslov med et håb om, at forløbet bliver kort og frugtbart.

Ikke en leg

- Arbejdet som finansminister kræver en helt enorm tålmodighed. Og fysisk temmelig meget. Man skal være i besiddelse af to ting. Et nogenlunde kvikt hoved og en bagdel, der kan holde til at sidde ned i mange timer. Det sidste kan jeg godt finde ud af. Man skal også have blik for modpartens interesser og kunne skabe resultater.

Man skal hele tiden holde fast i, at det ikke er en leg eller et spil eller politik på den dårlige måde, hvor symboler og meningsmålinger bestemmer det hele.

Vi forhandler jo om andre menneskers penge. Om skattekroner. Det er menneskeliv og Danmarks fremtid, og det skal gøres ordentligt, siger finansministeren.