Søndag deltog tusindvis af danskere i den globale klimamarch op til COP21 i Paris. Det betyder noget, at folk går på gaden, siger Connie Hedegaard, forhenværende klimakommissær i EU.

Hvis du har iklædt dig et isbjørnekostume, er taget på gaden med flag for at demonstrere eller har sunget med på John Lennon-sange ad Nørrebrogade i København søndag, så har du måske gjort en forskel.

Frem mod FNs klimatopmøde, COP21, der starter i Paris mandag, gik tusindvis af danskere på gaden for at råbe verdens ledere op.

Og det nytter rent faktisk noget, siger Connie Hedegaard, forhenværende klimakommissær i EU, til Politiken.

»Det er vigtigt, at borgerne med dagens march viser: Kom nu, politikere, se nu at få lavet den klimaaftale i Paris. Og jeg kan se, at der er mange mennesker, som har trodset en orkantrussel og mødt op i dag,« siger hun.

Det var 25 organisationer, der stod bag dagens klimamarch i København, som var en del af en global klimamarch.

Og ifølge Politiken er det ikke kun en god måde at få rørt sig på en kold søndag i slutningen af november, for »Det betyder altså noget!« for politikerne, forklarer Connie Hedegaard til avisen.

Der var klimamarch rundt omkring i hele verden søndag. Fra København til Hongkong og fra New Zealand til Paris, hvor COP21 altså starter mandag og løber frem til 11. december.

Statsoverhoveder og repræsentanter fra 195 lande deltager i topmødet i Paris, hvor man skal forsøge at lande en global aftale, der kan sikre verden mod klimaforandringerne.

Målet er at holde den globale opvarmning under to grader. Forventningerne er tårnhøje frem mod COP21, ligesom de var til COP15 i København i 2009. Her udeblev det ønskede resultatet dog.