Den tidligere så forhadte finansminister kommer til at tjene kassen i det nye job.

Den tidligere så forhadte finansminister Bjarne Corydon kommer til at tjene kassen i sit nye job. 3-4 gange så meget som da han var finansminister, ifølge BTs kilder.

Og han efterfølger Diana Farell, der tidligere var vicepræsident i National Economic Council, som rådgiver selveste USAs præsident Barack Obama. Så det er ikke et hvilket som helst job at blive global direktør for The McKinsey Center for Government.

Alle gik ellers og snakkede om et topjob til Helle Thorning-Schmidt, og så er det hendes tro væbner, Corydon, der render med et.

»Man skal træffe sine valg, når man har mulighed for det. Og jeg synes ikke, politik skal være en livstidsom - at når man er kommet ind i det, kan man aldrig komme ud. Demokrati er sundest, hvis alle mulige kompetencer kan komme ind og også kan komme ud igen. I stedet for at det er en isoleret politisk klasse, der regerer samfundet,« lyder det fra Corydon, da BT møder ham på sit snart forhenværende kontor på Borgen.

Hvad får du i løn?

»Nu er jeg jo privatperson, og derfor har jeg også på det punkt ret til et privatliv. Men min ministerpension bliver fuldt modregnet. Så jeg sparer skatteyderne for enddog ret mange penge.«

Han skulle have haft eftervederlag på ca. 1,1 mio. om året i tre år, men det modregnes helt, fordi hans løn hos McKinsey bliver meget højere. Uden at kende den konkrete aftale, vurderer Kresten Schultz Jørgensen, der er administrerende direktør i kommunikationsfirmaet LeadAgency, at Corydon kommer til at tjene mellem 4,5 og 6 mio. kr. om året - ca. 1,5 mio i grundløn plus klækkelige bonusser.

Guldrandet forretning

For McKinsey har det danske statsapparat da også været en guldrandet forretning. Ifølge finans.dk har Finansministeriet fra september 2009 til september 2014 brugt 89 millioner kroner på konsulentydelser hos det verdensomspændende firma.

Kresten Schultz Jørgensen er da også kritisk overfor jobskiftet.

»Det er lidt dårlig stil. Vi ved jo alle, der har været et tæt samarbejde mellem McKinsey og den danske stat. De har haft meget travlt med at trække på offentlige entrepriser omkring Finansministeriet og i velfærdsdanmark som sådan. Corydon kommer til at holde tungen lige i munden,« siger Kresten Schultz Jørgensen.

Corydon, er dit nye job en vennetjeneste, fordi McKinsey blev hyret af dig til at lave undersøgelser for Finansministeriet?

»Det er ikke ministeren, der beslutter, hvem man hyrer til at løse forskellige konsulentopgaver i ministeriet. Det er noget, embedsmændene bestemmer. Man bruger også mange forskellige konsulenter. Endelig er det en global stilling, jeg skal varetage. Jeg skal bo og have kontor i Danmark, men jeg kommer til at arbejde i hele verden.«

Stort arbejdspres

Du kommer til at være endnu mindre hjemme end før. Hvad med din stakkels kone og fire børn?

»Ja, jeg får et stort arbejdspres. Til gengæld skal jeg ikke længere være en offentlig person.«

Har det været hårdt for din familie, at du var finansminister?

»Det trækker da veksler, både på familien og en selv, men det skal man ikke beklage sig over.«

For et par år siden kunne man opfatte nogle udtalelser fra dig som om, du troede, du kunne blive formand for Socialdemokraterne?

»Det var et skævt indtryk. Jeg har arbejdet for flere socialdemokratiske partiformænd, og jeg har ikke misundt dem det job. Det er et af de hårdeste jobs i Danmark overhovedet.«

Du er måske træt af medierne, der hele tiden stiller spørgsmål?

»Nej, det er helt fair, at medierne lægger pres på politikerne og tjekker tingene efter i sømmene. Det har jeg aldrig haft noget imod. Og det er jo også en fornøjelse, hvis man kan lære jer lidt om økonomi.«

Stor erfaring

Var det McKinsey, der henvendte sig til dig for noget tid siden?

»Ja, det er et tilbud, jeg har fået her i den seneste periode, og jeg synes, det er enestående spændende. Jeg får mulighed for at lave det, jeg synes, jeg ved noget om og brænder mest for: Hvordan man får mest ud af de ting, man laver i fællesskab. Jeg skal hjælpe regeringer i en lang række lande i verden med at få så meget som muligt for pengene i den offentlige sektor til gavn for borgerne. At lære af succeser i nogle lande og bruger dem i andre lande og andre sektorer.«

Hvad gør dig særligt egnet til det?

»Jeg har en ret dyb erfaring med at prøve at forandre ting i et land med en stor offentlig sektor, så det fungerer bedre. Nogle af de ting, vi gør i Danmark, er åbenbart så interessante, at det kan bruges i andre lande.

Nogle siger, at det rydder et problem af vejen i den socialdemokratiske gruppe, for så er det klart, at det er Henrik Sass Larsen, der skal være finansminister, når I igen skal danne regering. Foregår der en magtkamp?

»Det er helt på månen. Vi har stået skulder ved skulder i vores partis ledelse siden regeringsskiftet. Ingen har kunnet skubbe et ark papir ind mellem os. Jeg har dyb respekt for dem, jeg siger farvel til. Og jeg går også med vemod. Det har været en stor del af mit liv, og selv om politik er en hård branche, er det meget bedre end sit rygte,« slutter Bjarne Corydon.