Det burde ikke komme bag på nogen, at stilen i vores programmer er hård og konfronterende, lyder det fra Clement Kjersgaard, som synes, at det er op til seerne at bedømme resultatet. Han tager Morten Bødskovs krav om at drage DRs ledelse ind i sagen helt roligt.

Clement Kjersgaard er kendt, elsket og berygtet for at gå hårdt til sine interview-ofre. Han kan bide sig fast i et emner og forsøge at fastholde sine gæster, hvis han synes, de taler uden om. Og så er han også berygtet som værten, der ikke er bleg for at afbryde sine gæster.

»Jeg har lavet det så længe nu. Ingen kan være overraskede over, hvad det er vi laver. Seerne kan ikke være overraskede. Men det kan politikerne så sandelig heller ikke,« understreger Clement Kjersgaard.

Sådan har det været i de 12 år Clement Kjersgaard har lavet tv, og sådan var det også søndag aften, da socialdemokraternes formand Mette Frederiksen var gæst i 'Vi ses hos Clement' på DR2.

Emnet var Socialdemokraternes flygtningepolitk, og her forsøgte Clement Kjersgaard blandt andet at få Mette Frederiksen til at svare på, om Socialdemokraterne kan finde på at stramme asylpolitikken igen. Spørgsmål, som formanden - efter Kjersgaards mening - svarede uden om, og derfor blev han ved med at stille sine spørgsmål.

Efter programmet rasede både seere, men især en række socialdemokratiske folketingsmedlemmer på de sociale medier over den medfart, formanden havde fået i programmet. Mange mente, at Clement Kjersgaard havde afbrudt for meget og pegede på, at emnerne var for komplekse til at svare entydigt på.

»Nu ved jeg godt, at jeg har et image af at være en mand, der godt kan lide ballade. At det godt må ryge porcelæn på gulvet. Sådan ser jeg ikke selv på det. Jeg har en opgave, jeg skal løse, men til gengæld har jeg en høj tolerance for, at det (programmet, red.) godt kan blive rodet. Eller at folk taler i munden på hinanden. Eller at stemningen kan være andet end generel god. Sådan har det været fra 2004 og frem. Jeg har lavet det her i 12 år.«

Studieværten udtaler sig af princip aldrig om konkrete interviews, han har lavet. Han lægger vægt på, at programmerne er direkte eller 'live on tape', hvor folk selv kan høre, hvordan spørgsmålene bliver stillet, og hvordan gæsten svarer. Og så synes han, det er op til seerne at bedømme resultatet.

Som reaktion på kritikken lagde redaktionen bag programmet fem spørgsmål fra programmet på Facebook. Her bad de socialdemokraterne svare på en række af de spørgsmål, som de ikke mente, Mette Frederiksen svarede på.

Det fik socialdemokraternes Morten Bødskov til at gå ud og kræve, at Danmarks Radios ledelse går ind i sagen.

»Er dette her Danmarks Radios nye linje at sætte sig i spidsen for, at orkestrere kampagner mod bestemte politiske partier, når man er kommet uheldigt af sted med et interview? Er dette her den nye form for journalistik, man skal forvente fra Danmarks Radio?« sagde Morten Bødskov i et interview med Jyllands-Posten.

Den kritik tager Clement Kjersgaard helt roligt:

»Det usædvanlige her er, og som jeg ikke mindes at have oplevet før, at det ene socialdemokratiske folketingsmedlem efter det andet stiller sig frem og siger, at der ikke var tid nok i interviewet. Det, der så er vores svar er, at vi lægger fem af de spørgsmål vi stillede i programmet ud på nettet.«

Det mener han iøvrigt ikke, der er noget som helst odiøst i.

»I forhold til, hvordan medierne bruger nettet i dag, så er det totalt gængs praksis.«

»Jeg vil gerne love, at næste gang vi oplever noget lignende, hvor folketingspolitikere mener, at der ikke er tid nok til spørgsmålene, der er så komplekse, så gør vi det samme igen,« siger han.

Han forstår godt, at seerne er kritiske over for både ham og hans program.

»Hvis jeg ikke var mig, så ville jeg også være skeptisk over for mig. Fordi vi laver nogle ting, som har en karakter, hvor man kan sige: 'Argh…skal vi ikke lige tage den ti procent ned.' Så jeg forstår godt, at man som seer sidder med en oplevelse af, at man engang imellem tænker, at det er over kanten. Jeg forstår godt, at seerne kan havde det sådan.«

»Det er derfor, det er live. Vi kan tillade os at være mere vedholdende, vi kan tillade os at være hårdere, fordi du som seer selv kan vurdere, hvem har faktisk ret,« forklarer han.

Han tager socialdemokraternes krav om, at få ledelsen i Danmarks Radio på banen med ophøjet ro og tilføjer med slet skjult selvironi:

»Jeg er jo ikke DRs ledelse….endnu. Men det er kun et spørgsmål om tid, og så skal jeg nok udtale mig.«

bt.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra socialdemokraternes Morten Bødskov.